Românii plătesc printre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană pentru carne. Kilogramul costă cu 41% sub media comunităţii, conform biroului de statistică de la Bruxelles. Doar polonezii şi bulgarii plătesc mai puţin decât noi.
Danezii dau cel mai mult pe carne: aproape 40% mai mult decât media europeană, urmaţi de austrieci şi suedezi. Totuşi, dacă se ţine cont şi de ţările din afara spaţiului european, cele mai mari preţuri la carne sunt în Elveţia, cu 157% peste media din UE.
Și dacă va întrebaţi de unde vin diferenţele, dincolo de taxare, în condiţiile în care piaţa e liberă şi marfa se poate vine uşor peste graniţa, ei bine răspunsul este simplu - costurile cu forţă de muncă. De acolo vine diferenţa, iar în ţări ca România mai este şi evaziunea foarte mare, ceea ce reprezintă o formă de concurenţă neloială. Ea obligă şi pe cei care plătesc taxe să lucreze cu marje mici pentru a rezista pe piaţă.