Un studiu publicat recent de Biroul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (WIPO) arată că 31% dintre cetăţenii UE cred că piratarea pe internet poate fi acceptată atunci când opţiunile legale nu sunt disponibile imediat.
În plus respondenţii au făcut apel clar la producătorii de conţinut online, 83% dintre ei spunând că ar prefera să consume informaţii online accesibile din punct de vedere financiar, potrivit
wall-street.ro.
Raportul realizat în colaborare cu Deloitte este rezultatul a 26.500 de interviuri cu cetăţeni din spaţiul comunitar, cu vârste de peste 15 ani, care înfăţişează un tablou de ansamblu al contextului în care funcţionează afacerile care au legătură cu proprietatea intelectuală.
Cea mai importantă informaţie se referă la faptul că 97% dintre respondenţi cred că autorii ar trebui să poată să îşi protejeze drepturile cu scopul de a fi plătiţi pentru munca lor. Respondenţii sunt în cea mai mare măsură de acord cu protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi ar prefera să acceseze conţinutul digital prin căi legale atunci când acestea sunt rezonabile din punct de vedere financiar.
La nivelul Uniunii Europene 10% dintre respondenţi au declarat că au obţinut conţinut digital din surse ilegale în ultimele 12 luni, însă această cifră ajunge la 27% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.
Spre deosebire de ceilalţi cetăţeni ai UE care consideră în proporţie de 81% că încurajarea cumpărării produselor contrafăcute pot distruge multe afaceri şi pot conduce la pierderea locurilor de muncă, 50% dintre români nu sunt deacord cu această idee, acest procent fiind cu 8% mai mare decât în 2013.
România se află printre statele europene unde consumul de informaţii piratate s-a dublat faţă de anul 2013 crescând de la 7% la 13% alături de Cipru, Lituania, Slovenia, Bulgaria şi Malta.