Protestul metalurgiştilor de miercuri se continuă cu cel organizat de siderurgişti joi, tot în faţa sediului Guvernului. Sute de sindicalişti din întreaga ţară nemulţumiţi de creşterea preţurilor la energie au plecat în zori către Capitală pentru a fi prezenţi la protestul care începe la ora 12. Vin la Bucureşti şi salariaţi ai combinatului ArcelorMittal Galaţi.
Peste 300 de sindicalişti din Combinatul Siderurgic de la Galaţi şi-au dat întâlnire în centrul oraşului, de unde au plecat cu şase autocare spre Capitală. Angajaţii platformei, împreună cu liderii lor, protestează joi în faţa Palatului Victoria faţă de preţul mare al energiei electrice impus marilor consumatori.
Manifestaţia vine după avertismentul dat de reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi, care au spus că, dacă preţul energiei nu va scădea, vor muta afacerea în altă ţară, aşa că salariaţii ar putea rămâne pe drumuri.
„Mittal îşi poate schimba afacerea în altă ţară a lumii unde are mult mai multe condiţii, iar România va rămâne o colonie fără locuri de muncă şi într-o gravă sărăcie”, a declarat miercuri în acest context tensionat Ilinca Diaconu, lider sindical la ArcelorMittal Galaţi.
„Asta înseamnă o pierdere substanţială pentru sectoare economice ca metalurgia şi chimia-petrochimia”, a comentat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa.
În total, peste 1000 de sindicalişti sunt aşteptaţi să participe la mitingul de joi.
Miercuri, câteva sute de sindicalişti de la Alro Slatina au venit în Bucureşti pentru a protesta la Palatul Victoria şi în faţa sediului Curţii Constituţionale. Ei se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, în condiţiile în care marii consumatori industriali au plătit anul trecut peste 400 de milioane de euro pentru energia verde. Din cauza aceasta, ei ameninţă cu închiderea unor secţii sau relocarea combinatelor în alte ţări.
Disputa pe energie între premier şi preşedinte
De vină pentru această situaţie ar fi, în opinia premierului, chiar preşedintele Traian Băsescu, pentru că blochează legea certificatelor verzi. Mai exact, şeful statului nu este de acord cu înjumătăţirea numărului de certificate plătite de consumatori către producătorii de energie verde.
„Cel mai mare pericol al României în 2014: explozia preţurilor la energia electrică. Preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care se reducea cota de certificate verzi şi preţurile rămâneau constante. O să prezint la şedinţa de guvern care e implicaţia: dacă facem cum zice Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială”, a spus Victor Ponta.
Ulterior, premierul şi-a nuanţat declaraţia. Preţul energiei nu ar creşte cu 50%, ci doar cu câţiva lei. Adică, la o factură de 100 de lei, românii plătesc acum 7,5 lei pentru certificate verzi, iar dublarea acestei ponderi înseamnă o creştere a facturii cu încă 3,7 lei.
„50% din ce este cota regenerabilă, deci de la 42 de lei pe MW la 63 de lei pe MW. E 50% din ce înseamnă impactul în factura finală a consumatorului casnic a cotei pentru energie regenerabilă”, a spus premierul.
Preşedintele a reacţionat la declaraţia Premierului, spunând că reducerea certificatelor verzi se aplică încă din vara anului trecut, când a fost aprobată Ordonanţa şi că singurul care doreşte creşterea preţurilor este Victor Ponta, prin introducerea supraaccizei de 7 eurocenţi la carburanţi: „Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 (...) este deja în vigoare şi, prin urmare, îşi produce efectele din data de 1 iulie 2013. Sesizarea de neconsituţionalitate înaintată de preşedinte nu suspendă aplicarea OUG nr. 57/2013 (..) ceea ce dovedeşte că afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt voit mincinoase şi urmăresc dezinformarea vădită a cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.