Proiectul legii conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost trântit de Curtea Constituţională (CCR) pe un motiv bizar, că s-ar fi încălcat principiul bicameralismului, a scris marţi avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook, precizând că vor continua procesele pe această temă.
Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională, a decis, marţi, Curtea Constituţională.
„Proiectul legii conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost trântit de CCR, pe un motiv bizar - cică s-ar fi încălcat principiul bicameralismului. În plus, CCR (...) trimite la legislaţia anterioară pentru efectuarea conversiei. Calea rezolvării prin lege, fără costuri suplimentare, a acestei "mici" probleme a creditelor în valute exotice, este neutralizată”, a scris Piperea, unul dintre susţinătorii fervenţi ai proiectului.
Cu toate acestea, Piperea susţine că procesele gestionate de el şi de echipa sa vor continua.
„În legatură cu procesele gestionate de mine şi de echipa mea: ele vor fi duse până la capăt, indiferent de rezultat, chiar şi dacă va rămâne un singur reclamant. Deocamdată, însă, aceste procese sunt suspendate, întrucât aşteptăm ca CJUE să ne spună cam cum ar trebui să procedăm în continuare, căci instanţele noastre ne-au băgat în cea mai mare confuzie, oameni cu aceleaşi contracte, cu aceiaşi creditori, avand soluţii diametral opuse”, a mai scris Piperea.
Anterior, senatorul PNL Daniel Zamfir a spus, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea privind conversia creditelor în franci, că debitorii pot apela, în instanţă, la un mecanism introdus prin Legea dării în plată şi confirmat de CCR privind reechilibrarea contractelor în cazul depăşirii gradului de îndatorare de 30% din venituri, stabilit de BNR.
El a afirmat că persoanele cu credite în franci elveţieni pot apela astfel la instanţă.
Senatorul afirmă că aşteaptă să vadă şi motivarea CCR privind Legea conversiei, afirmând că este dificil de spus dacă proiectul mai are sau nu şanse de a fi modificat de Parlament şi adoptat, pentru că depinde de criticile aduse de Curtea Constituţională.