Hamsia de import câştigă tot mai mult teren, în faţa celei de la Marea Neagră. A noastră este mai gustoasă, a străinilor este mai scumpă. Arată diferit, doar că odată prăjite, cele două hamsii, sunt greu de deosebit. Cum cererea e mare, comercianţii se asigură că au tot timpul hamsii la îndemână, fie pescuite local, fie de import.
Peştele cel mai căutat de turişti în sezonul estival se găseşte foarte greu, aşa că mulţi comercianţi sunt nevoiţi să îl aducă din Grecia.
Ciprian Alexe, ospătar: Este hamsie de Mediterană. Clienţii, de obicei, cer de Marea Neagră, dar din păcate nu prea se mai găseşte.
Odată gătite, nu există nicio diferenţă între ele. Bucătarii experimentaţi susţin însă că diferă puţin gustul.
Când vântul suflă puternic în larg, hamsia este imposibil de pescuit, spun pescarii cherhanalelor.
Sorin Manoilă, manager cherhana: Când este marea agitată nu se poate... şi de obicei plasa se scoate din apă ca să nu se rupă. Este o diferenţă, deoarece hamsia de Marea Neagră are un gust mai bun, având în vedere salinitatea scăzută a Mării Negre în comparaţie cu Marea Mediterană.
Există şi comercianţi care dau asigurări că hamsia pe care o vând este din Marea Neagră.
Marius Olteanu, manager terasă: Noi aducem numai hamsie din Marea Neagră. Arată ca un peşte normal, cum ar trebui să mănânci o hamsie, nu una congelată.
Adriana Chiorean, directorul Acvariului din Constanţa: Hamsia de Marea Neagră este un peşte de talie relativ mică, ajunge în jur de 10, 12 cm. Are un corp care seamănă cu scrumbia. Are spatele un albastru închis spre negru, iar părţile laterale sunt argintii.
Reporter: Care este diferenta dintre cele două specii?
Adriana Chiorean: Nu este foarte mare, puţin de talie, puţin la aspectul corpului general.
Că este de import sau autohtonă, atunci când ajunge în tigaie nu se mai poate face diferenţa. Iar cei care o cumpără rareori întreabă de unde provine.
Turist: Acum nu ştiu dacă au cumpărat din export sau au luat de aici de la noi. Bănuiesc că de aici de la noi, nu?
Reporter: Păi şi nu întrebaţi înainte?
Turist: Nu-s curios.
Turist: Nu ştiu, chiar nu am întrebat. Am luat pentru sunt bune.
Turist: Este foarte bună şi din câte am înţeles în acest restaurant hamsia este din Marea Neagră.
În Mamaia, o porţie de hamsie adusă din Grecia poate ajunge şi la 15 lei, spun comercianţii. Iar în Satul de Vacanţă, dacă vreţi să mâncaţi hamsie din Marea Neagră, preţul pentru o sută de grame costă de la 5 lei. Anual, România importă 100 de mii de tone de peşte.