Pe litoral, „hamsia de Marea Neagră” vine din Mediterana

Data publicării:
hamsii2

Hamsia de import câştigă tot mai mult teren, în faţa celei de la Marea Neagră. A noastră este mai gustoasă, a străinilor este mai scumpă. Arată diferit, doar că odată prăjite, cele două hamsii, sunt greu de deosebit. Cum cererea e mare, comercianţii se asigură că au tot timpul hamsii la îndemână, fie pescuite local, fie de import.

Peştele cel mai căutat de turişti în sezonul estival se găseşte foarte greu, aşa că mulţi comercianţi sunt nevoiţi să îl aducă din Grecia.

Ciprian Alexe, ospătar: Este hamsie de Mediterană. Clienţii, de obicei, cer de Marea Neagră, dar din păcate nu prea se mai găseşte.

Odată gătite, nu există nicio diferenţă între ele. Bucătarii experimentaţi susţin însă că diferă puţin gustul.

Când vântul suflă puternic în larg, hamsia este imposibil de pescuit, spun pescarii cherhanalelor.

Sorin Manoilă, manager cherhana: Când este marea agitată nu se poate... şi de obicei plasa se scoate din apă ca să nu se rupă. Este o diferenţă, deoarece hamsia de Marea Neagră are un gust mai bun, având în vedere salinitatea scăzută a Mării Negre în comparaţie cu Marea Mediterană.

Există şi comercianţi care dau asigurări că hamsia pe care o vând este din Marea Neagră.

Marius Olteanu, manager terasă: Noi aducem numai hamsie din Marea Neagră. Arată ca un peşte normal, cum ar trebui să mănânci o hamsie, nu una congelată.

Adriana Chiorean, directorul Acvariului din Constanţa: Hamsia de Marea Neagră este un peşte de talie relativ mică, ajunge în jur de 10, 12 cm. Are un corp care seamănă cu scrumbia. Are spatele un albastru închis spre negru, iar părţile laterale sunt argintii.
Reporter: Care este diferenta dintre cele două specii?
Adriana Chiorean: Nu este foarte mare, puţin de talie, puţin la aspectul corpului general.

Că este de import sau autohtonă, atunci când ajunge în tigaie nu se mai poate face diferenţa. Iar cei care o cumpără rareori întreabă de unde provine.

Turist: Acum nu ştiu dacă au cumpărat din export sau au luat de aici de la noi. Bănuiesc că de aici de la noi, nu?
Reporter: Păi şi nu întrebaţi înainte?
Turist: Nu-s curios.
Turist: Nu ştiu, chiar nu am întrebat. Am luat pentru sunt bune.
Turist: Este foarte bună şi din câte am înţeles în acest restaurant hamsia este din Marea Neagră.

În Mamaia, o porţie de hamsie adusă din Grecia poate ajunge şi la 15 lei, spun comercianţii. Iar în Satul de Vacanţă, dacă vreţi să mâncaţi hamsie din Marea Neagră, preţul pentru o sută de grame costă de la 5 lei. Anual, România importă 100 de mii de tone de peşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...