Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a retras din oficiu licențelor de turism emise operatorilor economici care nu dețin poliță valabilă privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism.
Retragerea licențelor a avut loc în urma încălcării prevederilor legale potrivit cărora ”este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”. Prevederile apar în HG 1267 din 2010.
Lista agențiilor de turism pentru care s-a procedat la retragerea în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism acordate este publicată pe situl ANT, la adresa www.turism.gov.ro. Operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfășura activități specifice agențiilor de turism.
Potrivit datelor prezentate pe site-ul ANT, în România există 3.759 agenții din care 2.374 funcționează legal. Restul de 1.385, respectiv 36% sunt: radiate la cerere (122), au licențele retrase din cauza nedeținerii polițelor legale, nerespectării legislației în domeniu sau au licențele retrase din oficiu.
Luna trecută una dintre importantele agenții de turism din România a intrat în insolvență. Agenţia de turism Mareea a anunţat că se află în insolvență şi în imposibilitate de a mai onora angajamentele asumate. În astfel de situații dacă turiştii nu acceptă soluţiile compensatorii oferite de turoperatori şi hotelieri, se pot adresa companiei care a eliberat poliţa de insolvenţă pentru aceasta, în valoare de 50.000 de dolari.
”În limita a 50.000 de dolari, nu toţi turiştii îşi vor recupera banii achitaţi. O astfel de situaţie ar fi fost evitată dacă în ultimii 23 de ani s-ar fi găsit soluţii optime pentru garantarea pachetelor de vacanţă. ANAT are în prezent o variantă, pe care o va avansa autorităţilor”, afirmau luna trecută oficialii Asociației Agențiilor de Turism (ANAT).