Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat luni la Digi24 că în urma monitorizării prețurilor nu a constatat scumpiri ale produselor la marile lanțuri de magazine. „Poate la magazinele de la colț”, a spus el, adăugând că, în orice caz, creșterile nu sunt foarte mari „ținând cont de perioada dificilă” prin care a trecut economia.
Alimentele s-au scumpit cu aproape 5%, în primele cinci luni ale anului, potrivit statisticii oficiale.
Kilogramul de făină costă cu 5,7% mai mult comparativ cu finalul anului trecut, pâinea este mai scumpă cu 3%, iar carnea și produsele din carne cu 3,5%.
Asta deși carburanții s-au ieftinit în cinci luni cu 10%.
„Creșterile nu sunt foarte, foarte mari ținând cont de perioada dificilă prin care economia românească și cea europeană au trecut, datorită restricțiilor pandemiei. Monitorizăm prețurile în fiecare județ, la toate supermarketurile, din 3 în 3 zile la alimentele de bază. Nu am constatat aceste creșteri în marile lanțuri de magazine. Probabil punctual, pe o o anumită perioadă, în unele magazine izolate, în magazinele de la colț. Monitorizarea pe care noi am făcut-o nu relevă o creștere a prețurilor la alimentele de bază. Dimpotrivă, datorită stocurilor mari pe care producătorii și procesatorii, mai ales din România, le au, datorită modificării comportamentului de consum au scăzut în unele cazuri. Au rămas ușor crescute doar la alimentele care vin din import, din cauză că a crescut foarte mult prețul transportului”, a declarat ministrul Agriculturii, luni, la Digi24.
Întrebat dacă se așteaptă să continue această tendință la prețul produselor din import, Adrian Oros a spus că „lanțurile de aprovizionare s-au refăcut în primele trei săptămâni”, probleme fiind în prima săptămână, dar au fost rezolvate după crearea culoarelor verzi.
„Dacă în prima săptămână rafturile magazinelor erau goale și prețurile au luat-o la deal foarte rapid, apoi lucrurile au revenit la normal. Marfă există din abundență. Foarte mulți producători au stocuri mari și au probleme financiare din cauza acestor stocuri. Nu se mai pune problema lipsei vreunui aliment de bază în România”, a completat el.
Ministrul a mai spus că „fermierii din România au început să producă foarte bine, cea mai mare problemă a fost vânzarea. Sfatul meu a fost să se unească în cooperative încât să reușească să-și vândă produsele la prețuri competitive. Altă șansă nu există pentru cei mulți și mici”.
Mărfuri alimentare în mai 2020 față de:
Aprilie 2020: +0,34%
Mai 2019: +5,25%
Decembrie 2019: +4,78%
Mărfuri alimentare în mai 2020 față de decembrie 2019:
Fructele proaspete: +24,65%
Citricele: +13,21
Cartofii: +20,8%
Făina: +5,7%
Carnea de porc: +4,3%
Sursa: INS
(Redactor: George Costiță)