Ministerul Transporturilor a propus zilele trecute modificarea legii taximetriei, astfel încât șoferii care transportă persoane, contra cost, să poată fi efectiv sancționați.
Argumentația Ministerului Transporturilor, pentru elaborarea propunerii de modificare a legii taximetriei, nr 38/2003, este aceea că în prezent nu se prevede o sancțiune clară pentru cei care desfășoară activitate de transport în regim de taxi fără autorizaţie taxi valabilă, aspect care crează posibilitatea derulării unor activități de transport ilicit.
Mai precis, spun inițiatorii actului legislativ publicat zilele trecute pe situl Ministerului, sancțiunile prevăzute de lege nu pot fi aplicate, în prezent, deoarece pentru a aplica amenzi mai întâi trebuie demonstrat ”caracterul repetat al faptei”.
Responsabili ai taximetriștilor, grupați în COTAR (Confederația Operatorilor de Transport Autorizați din România), au acuzat anterior faptul că prevederea privind ”caracterul repetat al faptei” a fost în mod deliberat introdusă în forma inițială a legii, pentru a zădărnici aplicarea acesteia.
”Prin urmare, această situația existentă crează premisele desfășurării activităților de transport neautorizat, fără posibilitatea combaterii prin aplicarea sancțiunii corespunzătoare”, spune Ministerul Transporturilor.
Noua prevedere nu mai face referire la caracterul repetat ci doar spune că sancțiunea amendă cu valoare cuprinsă între 1.000 lei și 5.000 lei este ”aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 (articol care impune existența autorizației taxi – n.red.)ʺ.
Modificările sunt aduse după ce taximetriștii au cerut cu insistență ca șoferii UBER să fie obligați să se autorizeze și chiar au ajuns la grevă. Propunerea Ministerului Transporturilor însă nu stabilește sancțiuni suplimentare și nici mecanisme de sancționare a șoferilor de taxi care refuză curse sau care au comportament necorespunzător față de clienți.
Transportul de persoane contra cost, fără autorizație, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 lei.