Hotărârea a fost aprobată în şedinţa de luni a Guvernului.
În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii.
El a arătat că, pentru a amâna aplicarea majorării preţului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui să emită o hotărâre de guvern, iar mai apoi o amânare de câţiva ani va necesita modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012.
Calendarului de liberalizare a preţului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018.
În cazul în care Comisia Europeană va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operată până la 1 iulie 2021.
Calendarul de liberalizare presupune mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.
Ministrul delegat pentru Energie a spue, la Digi24, că România a informat Comisia Europeană cu privire la intenţia de a amâna calendarul liberalizării la gaze şi că avem dreptul de a decide acest lucru. Ministrul a invocat argumente sociale, economice şi juridice. El a adăugat că preţul la gaze din producţia internă nu se va scumpi, mai ales că, din 2020, România va extrage gaze şi din Marea Neagră.