Comercianţii cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro vor fi obligaţi de la 1 ianuarie 2017 să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit.
În consecință, comercianții vor fi obligaţi să aibă cel puţin un POS disponibil în fiecare magazin, potrivit aşa numei legi cash-back care a fost publicată luni în Monitorul Oficial, informează Hotnews.ro.
În caz contrar, aceştia riscă amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei. Fără a fi obligaţi, comercianţii ar putea permite deţinătorilor de carduri să retragă maxim 200 de lei în numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.
Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, a fost publicată luni în Monitorul Oficial, după ce săptămână trecută a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Iohannis.
Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2017, 'persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei vor avea obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit'.
Această înseamnă că aceşti comercianţi vor trebui să aibă cel puţin un POS disponibil în fiecare magazin, în caz contrar în lege fiind prevăzute amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei.
În acelaşi timp, şi 'operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit'.
Instituţiile publice care nu vor accepta încasarea de impozite, taxe amenzi etc. prin intermediul cardurilor riscă amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.