Noul regulament privind creditarea persoanelor fizice, adoptat de Banca Națională a României, introduce reglementări și filtre mai stricte pentru bănci, în privința acordării creditelor, susține președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.
Regulamentul a fost publicat în Monitorul Oficial și trebuie aplicat de bănci până la finalul acestui, potrivit Agerpres.
"Reglementarea se întărește constant, riscurile sunt din ce în ce mai mari și evident că și filtrele cerute băncilor trebuie să devină din ce în ce mai stricte. Din păcate, asistăm la un comportament dual. Pe de o parte, lumea așteaptă mai multe credite, acordate mai ușor clienților, dar pe de altă parte, cu toții constatăm că riscurile cresc și uneori ne-o facem și cu mâna noastră, în sens național. Și, riscurile crescând, filtrele devin mai puternice. Este exact ca la darea în plată. Toată lumea își dorea cu adevărat o creștere a creditului ipotecar, o flexibilizare, o simplificare și o ușurință mai mare de a lua un credit pentru clienți, dar am constata, până la urmă, o limitare a creditării", a declarat, marți, președintele excutiv al ARB, Florin Dănescu.
Potrivit acestuia, atât la nivel european cât și național, dar și la nivel individual bancar, se constată riscuri mai mari, și în concluzie, reglementări și filtre mai puternice.
În ceea ce privește implementarea Ordonanței de transpunere în legislația românească a Directivei 17/2014, aceasta se află în grafic, deși termenul a fost foarte scurt, a explicat președintele ARB, Sergiu Oprescu.
"Deși legea prevede doar un termen de 10 zile (de la publicarea în Monitorul Oficial — n.r.), eu cred că industria s-a conformat și se conformează și cred că suntem pregătiți. Bineînțeles că nu exclud că ar putea să apară anumite evenimente de risc operațional, având în vedere că vorbim de mii de unități teritoriale care trebuie să proceseze de altă manieră, trebuie să aibă alte proceduri dar am încredere în capacitatea sistemului bancar, știu că băncile se așteptau în proporție mare la elementele care erau clar prevăzute de Directiva 17, ca atare pregătirea a început cu mult timp înainte. Deci nu cred că vom avea o problemă generalizată sau generalizabilă în orice formă. Dar, cum am spus, nu exclud anumite riscuri operaționale moderate și care țin de la o unitate la alta, dar în principiu cred că sistemul este gata cu implementarea chiar dacă termenul a fost relativ scurt", a explicat marți Sergiu Oprescu.
Ordonanța 52/2016 care transpune în legislația românească Directiva 17 privind creditul ipotecar acordat persoanelor fizice a intrat în vigoare în data de 30 septembrie și presupune, printre altele, standardizarea documentelor care conțin informații cu privire la ofertele băncilor, astfel încât acestea să poată fi comparate mai ușor de către clienți.