Experiment Digi24. Cu cât au crescut prețurile la alimente față de 2013
Data publicării:
Românii cheltuie tot mai mulţi bani pe mâncare. O dovedeşte un experiment Digi24, în care s-au luat în calcul preţurile a 18 produse, din 2013 şi de acum. Rezultatul, la casă, am lăsat cu 33% mai mult decât acum 6 ani. Produsele s-au scumpit de 5 ori mai rapid, comparativ cu inflaţia din acelaşi interval.
În 2013, Digi24 realiza un experiment pentru a vedea cât costul coşul de cumpărături. Acum, în 2019, reluăm acest experiment pentru a vedea cu cât s-au scumpit aceleaşi produse dupa 6 ani.
Scumpirile se observă încă de la raionul cu fructe şi legume. De exemplu, un kilogram de cartofi este cu 80 de bani mai scump decât în 2013. Kilogramul de mere româneşti s-a scumpit cu 1 leu. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul roşiilor. Printre produsele mai scumpe se numără şi telemeaua de vacă, dar şi laptele.
Am terminat de pus în coş toate produsele necesare pentru a le compara cu cele pe care le-am folosit în experimentul Digi24 din 2013. Aşadar, avem 18 produse din care 15 sunt mai scumpe acum decât în urmă cu şase ani. Am făcut şi calculele pentru a vedea cât suntem nevoiţi să plătim acum. 150 de lei pentru un astfel de coş, faţă de 113 lei în 2013.
Vorbim de creştere a preţurilor produselor analizate de 32,7%. Asta în condiţiile în care economia a crescut în aceeaşi perioadă cu 25 de procente.