Șoferii agresivi au devenit din păcate o obișnuință pe șosele, mai ales pe autostrăzi. Nu de puține ori vitezomanii îi hărțuiesc în trafic pe șoferii care conduc cu viteză regulamentară. O astfel de manevră poate produce însă tragedii. O echipă Digi24 a făcut un experiment prin care a încercat să vadă cât de des șoferii folosesc flash-urile atunci când vor să te dai la o parte deși circuli cu viteza regulametară pe autostradă.
Un echipaj de poliție ce se afla pe autostrada A2 a surprins pe camerele radar momentul în care un șofer vine cu viteză și se apropie de o mașină care circulă regulamentar. Îi dă flash-uri să se ferească, iar șoferul nu are de ales decât să schimbe banda forțat. Comportamentul l-a costat pe bărbat 3.400 lei și permisul suspendat.
Reporter Digi24: Șoferul vine cu viteză, se oprește în spatele nostru și claxonează agresiv. Te-a claxonat, ia uite ce face...
O echipă Digi24 a făcut un experiment prin care a condus pe autostradă cu viteza maximă legală, respectiv 130 de km pe oră, pentru a vedea dacă șoferii vitezomani vor să intimideze cu flash-uri.
Teodora Chiuș, jurnalist Digi24: Ne aflăm pe autostrada A3, iar colegul meu a condus până acum pe banda a doua cu viteza regulamentară. În doar primele 20 de minute de condus cel puțin cinci șoferi ne-au făcut semn să ne dăm la o parte.
Reporter: Șoferul ne dă flash-uri agresiv. Măi, ce agresiv e...
Șoferii agresivi pot fi sancționați cu amenda maximă de 725 lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 zile.
Georgian Drăgan, reprezentant Poliția Română: Atunci când vorbim de un comportament agresiv ne referim la schimbarea succesivă a benzilor de circulație, la folosirea excesivă a luminilor, a claxonului mașinii, la folosirea frânei de mână pentru a întoarce autoturismul în loc în spațiile publice, la plecarea de pe loc cu scârțâit.
Experții în conducere defensivă spun că nu este recomandată schimbarea bruscă a benzilor, mai ales la o viteză mare.
Sorin Ene, expert conducere defensivă: Acele denivelări și acele șanțuri din cauza topirii asfaltului de la traficul greu reprezintă și acelea un factor negativ, poate să dezechilibreze comportamentul mașinii, deci nu trebuie să ne panicăm, schimbarea benzii trebuie să o facem lent.
În primele luni din acest an, s-au dat aproximativ 2.100 de sancțiuni, cât în întreg anul trecut.
Editor : Liviu Cojan