Deprecierea leului va fi plătită scump de fiecare român. Februarie vine cu creşteri ale preţurilor

Data actualizării: Data publicării:
carne

Deprecierea leului va fi plătită scump de fiecare român. Luna februarie va veni cu creşteri ale preţurilor la mai multe produse şi servicii, inclusiv la alimente. Pentru mâncarea din import românii vor plăti mai mult cu până la 8 procente. Iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât mai mult de jumătate din marfa din magazinele noastre provine din străinătate.

Înca de la începutul anului, leul a bătut record negativ după record negativ. Iar cu fiecare ban pierdut la cursul valutar, se scumpește și mâncarea pe care o cumpăram de peste hotare. Vorbim despre un procent foarte mare de alimente. 85% din cantitatea de fructe și legume din supermarketuri și piețe provin din străinatate. În plus, laptele și carnea de vită sunt aduse și ele din import - peste un sfert din marfă.

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: Ne vor aduce cheltuieli mai mari pe următoare perioadă, la alimente. Eu aș estima o creștere între 5 si 8 pocente.

Să luăm ca exemplu 10 kilograme de carne de porc. Costă 35 de euro în Germania. Adăugăm transportul, combustibilul şi alte costuri ale distribuitorului, toate plătite în euro. Astfel, carnea ajunge să coste cu 15 euro mai mult în România. Dacă facem calculul în lei, cele 10 kg de carne sunt mai scumpe cu 7 lei în prezent faţă de 3 august când am avut cel mai bun curs din 2018. La fel se întâmplă şi în cazul fructelor, preţul pentru 10 kilograme de portocale este de două ori mai mare la noi decât în ţara de origine. Iar în lei, costă cu aproape doi lei mai mult faţă de acum 6 luni.

Dana Tănase, vicepreședinte Asociația română a cărnii: În primele 10 luni ale anului 2018, s-a importat din spațiul UE cu 30% mai multă carne decât în anul 2017. În mod normal, România importă carne de porc pentru procesare pentru că din producţia naţională nu se satisface necesarul.

Produsele românești par o alternativă mai ieftină, însă nu este așa, spun experții.

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: Produselor românești le sunt impuse anumite taxe de raft, de revistă, de lumină, de șters praful, astfel încât prețul produselor din România crește și el să ajungă produsul de același tip importat. Toată creșterea slariului minim de la stat poate fi anulată de aceste creșteri pentru care vom scoate mai mulți bani în buzunar peste o lună.

De la începutul anului, leul a scăzut alarmant în raport cu euro. Doar pe 23 ianuarie euro a crescut cu 4 bani, iar estimările specialiştilor pentru întregul an nu sunt optimiste. Potrivit experţilor, moneda naţională ar putea fi cotată şi la 5 lei la sfârşitul lui 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România în cel mai mare dezastru economic din istoria noastră: falimente, șomaj masiv, disperare și vieți...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025