Mici, îmbâcsite, întunecate, aer irespirabil și multe persoane lipsite de chef și dezorientate. Astfel arătau marți, în ultima zi de depunere a declarației unice, sedii ale Administrațiilor financiare din București.
Să ai obligații de plată la Fisc nu este o plăcere. Nu este vorba atât de sumele de plată, care pot să nu fie mari, cât de condiții mizere în care Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează activitatea de depunere a declarațiilor unice și de încasare a obligațiilor de plată.
Marți, la sediul Administrației financiare a Sectorului 6, sector a cărui populație o depășește pe cea a oricărui alt oraș din România (360.000 de locuitori), in jur de 100 de persoane se înghesuiau pe circa 70 de metri pătrați. Jumătate, respectiv 50 de persoane, veniseră pentru depunerea declarațiilor pentru persoane fizice.
Deruta, lipsa formularelor necesare, era completată de absența oricărui punct de informare la intrare și de nepriceperea funcționarilor ANAF. La serviciul registratură, persoane fizice care voiau să înregistreze contracte de închiriere erau direcționate către ghișeul de declarații persoane fizice. Angajații Administrației Financiare a Sectorului 6 nu informau că, după modificarea Codului Fiscal, înregistarea contractelor de închiriere nu mai este obligatorie. Detalii aici.
Nici cei care încearcă să depunnă online declarația unică nu au o sarcină mai ușoară. Primul mesaj afișat la deschiderea paginii Spațiul Privat Virtual era, luni seara, o atenționare că există erori în sistem. Dacă nu reușiți, nu disperați și încercați din nou să depuneți declarația, era sfatul primit.
Ghidul utilizatorului este în bună măsură inutil. Plin de trimiteri la codul fiscal (exemplu: „Subsecțiunea se completează și se depune și de persoanele fizice scutite de la plata impozitului pe venit, potrivit art. 60 din Codul fiscal”) și cu expresii din jargonul fiscal („venituri din activități independente” a căror definiție a fost schimbată, dealtfel, de două ori în acest an), parcurgerea acestuia era un chin pentru oricine. Acceptatea declarației unice de către sistem se făcea după multe tentative de tip „încercare-eroare” și mesaje de eroare primite de contribuabili. Ori, un mesaj trimis de sistem de tipul: ”E: d212_oblig (1) eroare regula: Rcas_ven_ales: Daca cas_bifa_plafon<> null atuncicas_ven_ales>0” ajută prea puțin contribuabilii să înțeleagă ce au greșit și să corecteze eroarea.
Nedepunerea declarației, amendă până la 500 de lei
Marţi, 31 iulie, este ultima zi de depunere a Declaraţiei Unice. Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.
Ministerul de Finanțe spune că persoanele fizice – contribuabili pot depune Declaraţia Unică online, prin intermediul aplicaţiei care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro, conform Ministerului Finanţelor.
De asemenea, Declaraţia Unică se poate depune şi în format hârtie direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
”Dacă Declaraţia Unică este depusă online până pe 31 iulie 2018 şi plata obligaţiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată”, precizează Ministerul Finanţelor într-un comunicat.
Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.
Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia Unică.