Persoanele care folosesc bitcoins pentru plata bunurilor și serviciilor au la dispoziție câteva modalități de achiziționare a sumelor necesare de criptomonedă.
Prima modalitate este platforma de tranzacționare (https://trade.bitcoinromania.ro) la un comision de doar 1%. De aici poate fi cumpărată și una dintre monedele rivale bitcoin, anume ”ether”.
Criptomoneda bitcoin poate fi cumpărată și prin cele câteva ATM existente în România, din care trei în București, altul în Cluj. În lume există puțin peste 1.000 de ATM dedicate bitcoins.
Însă metoda ce mai răspândită pentru achiziționarea criptomonedei este serviciul Zebrapay. Prin acesta se poate cumpăra bitcoins în 800 de locații din țară.
Pe lângă aceste metode recomandate de brokerul bitcoinromania.ro, există câteva alte modalități de a face rost de monedă. Aceasta poate fi obținută ca plată pentru bunurile și serviciile oferite altora sau prin schimb cu cineva din apropiere (o listă a acestor persoane poate fi găsită la adresa https://localbitcoins.com/).
Mai există o metodă de a rotunji conturile, cea a mineritului. De exemplu, o persoană cumpără un produs de la o altă persoană, plătindu-i un bitcoin. Pentru a se asigura că bitcoinul său este un adevărat bitcoin, ”minerii”, respectiv pasionații acestei monede, încep să verifice tranzacția. Dar nu este vorba doar de o singură tranzacție pe care indivizii încearcă să o verifice, sunt mai multe. Toate tranzacțiile sunt adunate în ”cutii” cu un lacăt virtual pe ele - numite "lanțuri bloc".
Minerii folosesc un anumit software pentru a găsi cheia care va deschide acest lacăt. Odată ce computerul le găsește, caseta se deschide și tranzacțiile sunt verificate. Găsirea acelei chei este la fel de dificilă ca și găsirea acului în carul cu fân, însă, în final, minerul norocos primește o recompensă de 25 de bitcoins proaspăt generate. Numărul actual de încercări pe care le are pentru a găsi cheia corectă este de aproximativ 1,78 miliarde, în conformitate cu Blockchain.info - site pentru cele mai recente tranzacții în timp real.
În ciuda probabilității mici de succes, o recompensă de 25 de bitcoins este dată la fiecare 10 minute. În 2017, recompensa pentru verificarea tranzacțiilor se va reduce la jumătate până la 12,5 bitcoins noi.
Odată căpătată suma necesară de bitcoins aceasta poate fi folosită și la plata unor bunuri la mai mulți comercianți din România care le acceptă. Un mare retailer online de produse electronice din România acceptă plăți în bitcoins cu ajutorul aplicației portofel Bitcoins. Aplicația cumpărătorului scanează codul QR pus la dispoziție sau cumpărătorul introduce în aplicația sa codul menționat de vânzător.
Citește aici opiniile cofondatorului Bitcoin România, la emisiunea ”24 de minute”, despre soliditatea investițiilor în această monedă.