Carburanţii s-au scumpit de trei ori într-o singură săptămână. Acum, la pompă, un litru costă cu aproape de 20 de bani mai mult. Experţii sunt de părere că preţurile s-au majorat ca urmare a creşterii cotaţiei barilului de petrol, dar transportatorii cred că şi anunţul privind introducerea supraaccizei a înclinat balanţa.
Creşterea preţurilor la carburanţi va provoca scumpiri în lanţ, cred oamenii de afaceri.
„Toate măririle salariale, toate bonusurile vor fi duse în derizoriu de această scumpire care se duce automat în toată economia. La consumatorul final, ele se vor duce în mâncare, se vor duce în orice bun de larg consum cumpărat, tot include transport și atunci toate aceste măriri vor fi cel puțin reduse”, arată Felix Pătrășcanu, directorul unei firme de curierat.
Motivul scumpirii este creşterea preţului barilului de petrol la nivel internaţional, spun experţii.
„Petrolul Brent a crescut cu peste 10 procente, cu aproape 15 procente de la jumătatea lunii iulie. Preţul carburantului este afectat. În acelaşi timp, performanţa leului faţă de dolar a fost bună, dar nu a anihilat întreaga scumpire a preţului petrolului”, explică Claudiu Cazacu, analist financiar.
Transportatorii, pe de altă parte, spun că şi intenţia guvernului de a majora acciza la carburanţi a adăugat câţiva bani la un litru de benzină.
„Este pregătirea psihologică pentru ca la momentul intrării în vigoare a primei tranșe, să nu fie acel șoc de plus 16 bani și atunci petroliștii își fac calcule, ca orice comerciant, și pe măsură ce se apropie 1 octombrie, când trebuie să intre și rata a doua, ei să aibă înghițiți cei 32 de bani în preț”, explică Ion Lixandru, reprezentant al transportatorilor.
Asta înseamnă că la un plin, şoferii vor plăti cu 16 lei mai mult decât acum doar ca urmare a creşterii accizei.
Însă premierul Tudose susine că decizia de a reintroduce supraacciza nu se va regăsi în preţul de la pompă.
„(Benzinarii vor continua să insiste că acciza va trebui să se regăsească în preţ). Eu nu sunt foarte de acord cu acest lucru, pentru că acciza a fost scoasă şi preţul nu a scăzut. Eu am spus că am ca preţ de referinţă 26, 27 august, înainte de ordonanţă, şi să vedem ce se întâmplă după data de 5, 6 octombrie, după implementarea şi la cea de-a doua tranşă. Repet. Dacă între timp creşte barilul, e o altă discuţie”, a declarat premierul Mihai Tudose într-un interviu pentru Digi24.
Creşterea accizei e programată în două etape. Prima de la 15 septembrie, iar a doua de la 1 octombrie.