Video Brânza, mai scumpă decât porcul în magazine. Realitatea de la o fermă de capre din Călărași: „Loc pe piață nu avem”

Cătălin Firoiu Data publicării:
cioban cu turma de capre
Florin Manta, cioban din Frăsinet, explică ce cheltuieli are cu creșterea caprelor și cu cât produce un kilogram de brânză Foto: captură video Digi24

Brânza a ajuns mai scumpă decât porcul. Chiar și 45 de lei pe kilogram cer negustorii de la oraș pentru un kilogram de brânză de capră. În vremea aceasta, ciobanii cheltuie dublu față de anul trecut pentru furaje, dar vând brânza la jumătate de preț față de magazinele din oraș. La Frăsinet, în Călărași, de exemplu, ciobanul Florin Manta produce un kilogram de brânză de capră cu 16 - 17 lei și îl vinde cu 22 de lei. Câștigă câte 5 - 6 lei la fiecare kilogram vândut. Și este mulțumit.

Seceta a nenorocit și pășunile Bărăganului. De vreo lună, ciobanul Florin din Frăsinet, Călărași, își scoate caprele la câmp doar ca să le dezmorțească. Le plimbă, cum fac orășenii cu câinii. Nu mai au ce rumega la pășune, așa că le hrănește în saivan, ca iarna.

- S-a uscat tot, nu mai găsești nimic. Mai adună așa, ce mai adună să zici că nu moare de foame. Dar altfel, trebuie să le dăm acasă. Oaia, mai adună oaia... Dar asta e pretențioasă. Capra e pretențioasă tare de tot, ne spune ciobanul Florin Manta.

- Și la capre ce le dați să mănânce?

- Am pus copiii de au băgat porumb, lucernă... Le dau două mese pe zi, că altfel... nu mai avem producție!

Furaje de două ori mai scumpe

Ca să-i reziste afacerea, plătește. Față de acum un an, doi, porumbul și lucerna sunt de două ori mai scumpe. Ce produce în câmp nu-i ajunge vreme de un an, așa că diferența o cumpără. N-are încotro.

- Dacă nu le dai d-astea, te duci în faliment. Te trezești peste două luni, trei luni de zile că nu se mai mulg. N-am furat 50 de ani, mă duc acum să fur, să-mi cresc copiii? Mănâncă și ele, mai ciugulim și noi. Ce să facem altceva?, spune ciobanul Florin Manta.

- Cu cât vă costă mai mult ca anul trecut, ca acum doi ani, să le îngrijiți?

- Dublu! Am făcut socoteala pe caiet. Anul trecut am luat porumbul cu 80-90 de bani, un leu. Și acum - 2 lei, 2 lei și 20. Lucerna o găseai cu 8 lei, 10 lei, 11 lei cea mai bună calitate, acum nu găsești nici cu 20. Un balot de 20 de kilograme, explică el.

Verdict: Speculă!

În ciuda prețului ridicat de producție, ciobanul Florin a majorat cu doar câțiva lei prețul kilogramului de brânză. I se pare corect așa. Pentru prețurile actuale de la orașe are o singură vorbă: Speculă!

- Loc pe piață nu avem. Se duc fel și fel de mandatari d-ăștia care vând brânză și n-au picior de oaie sau de capră în curte. Sau de vacă. Vine la mine, la tine, să te prostească să ți-o ia pe cât mai puțin și se duc și o dau dublu la piață. Că ei au loc pe piață. Noi n-avem loc. La mine pleacă brânza cu 22 de lei. Dar n-o dau la ăștia care vin să ia de la mine și s-o vândă mai departe.

- Se justifică 40 de lei, 45 de lei un kilogram de brânză?

- Nu cred! Nu cred chestia asta. Eu produc brânza asta, cu cheltuială de iarnă, cu vară, cu tot, cu tot, o scot la 16 - 17 lei kilogramul. Până la 22, ăla e câștigul meu. De 5 - 6 lei la kilogramul de brânză. Deci, cum ar veni, la kilogramul de lapte câștig și eu un leu. Și făcând socoteala așa... să o dau cu 45? Speculă mare!

O viitoare campioană națională la lupte, în saivanul de capre

Câștigul de 5 - 6 lei la kilogram nu-l încântă, dar îl mulțumește. Îl ajută să-și țină afacerea, să-și întrețină familia, ba chiar să-i susțină și pasiunea pentru sport uneia dintre fiice. Ilinca practică lupte libere. Are 11 ani și este cea mai bună din club la categoria ei.

- Medalii avem?

- Da, trei! Locul întâi! spune copila, pe care o întâlnim în saivan, la capre, alături de sora sa.

- Și ce ai de gând să faci în viitor?

- Să devin campioană națională, spune cu convingere Ilinca.

- Ăsta-i visul tău?

- Da!

Până la medalia din vis, când n-are școală și antrenamente, fata de 11 ani îngrijește caprele familiei. Știe că echipamentul sportiv, abonamentul de navetă la club, la București, hainele, rechizitele școlare și ce mai are nevoie și le poate permite doar datorită profitului mărunt colectat de familie din negoțul cu brânză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri