BNR: Ce vulnerabilități avem în caz de criză

Data publicării:
grafi economie buzunare goale
Foto: Shutterstock

Banca Națională a dat publicității Raportul asupra inflației care trece în revistă punctele slabe ale economiei românești. Scăderea drastică a investițiilor publice este unul dintre acestea.

Sursa foto: BNR. Un ou a ajuns mai scump la București decât în orașele americane.

Radiografia făcută economiei de către Banca Centrală privește: inflația, creșterea economică, creditarea, piața muncii, poziția externă a economiei românelti și poziția fiscală. Care sunt punctele slabe care ne pot împinge în zona de dezechilibru în cazul unei crize economice mondiale.

    • Inflația. Dacă vestea pozitivă este că acest indicator s-a plasat in interiorul intervalului de variaiție asociat țintei de 3,3%, vestea proastă este că economia este caracterizată de pusee inflaționiste cum a fost cel din al doilea semestru al anului trecut. Acesta a fost cauzat ”în bună măsură pe seama unor șocuri de natura ofertei, dar cu efect temporar asupra ratei anuale a inflației în 2018”, spune BNR.

    • Creșterea economică. Aici BNR bifează două puncte slabe, anume faptul că partea de consum este principalul motor de creștere, cu repercusiuni asupra echilibrului extern și un raport al investițiilor publice în PIB, de doar 3%, ”cel mai scăzut după aderare”.

    • Nivel redus al intermedierii financiare ( active bancare în total economie – n.red..) (ponderea este de circa 27%, în scădere de la 40% în 2011).

    • Deficiențe structurale persistente: rată de inactivitate de 33% (a 3-a din UE), pondere înaltă a tinerilor neimplicaţi în nicio activitate (20%), mobilitate internă limitată, necorelare accentuată a pregătirii cu cerinţele pieței.

    • Deficit de cont curent (balanța exporturilor și importurilor de bunuri, servicii, plăți) care se adâncește, chiar dacă este inferior maximului precriză (13,8%) şi sub valoarea de referinţă din tabloul de bord.

    • Majorarea decalajului nefavorabil dintre viteza de creştere a importurilor (12%) şi cea a exporturilor (9%), deficitul comercial lunar depășind frecvent un miliard de euro în semestrul 2 din 2017.

    • Reluare cu întârziere a finanțării din fonduri europene structurale și de investiții, rata de absorbție fiind de numai 10% în cadrul actualului exercițiu financiar (2014-2020).

    • Majorarea deficitului structural la peste 3% din PIB, de la 2,2% în 2016, valoare sensibil superioară obiectivului pe termen mediu (1% din PIB).

    • Structură a cheltuielilor defavorabilă investițiilor publice, factor esenţial al dezvoltării economice pe termen lung.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Comoara descoperită de muncitor. Foto: X
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...