Banii din bănci, adunaţi în Bucureşti

Data publicării:
BANI numaratoare

Populaţia are în bănci depozite la vedere şi la termen de peste 150 de miliarde de lei. Însă o treime din această sumă este comasată în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Decalajul dintre Capitală şi restul ţării este uriaş când vine vorba de banii puşi deoparte de locuitori. O explicaţie stă în faptul că foarte mulţi oameni cu venituri peste medie locuiesc şi îşi desfăşoară afacerile în Capitală şi în oraşele din apropiere. Însă dincolo de acest pol şi de câteva oraşe mari, harta arată o sărăcie lucie.

Capitala şi judeţul Ilfov formează zona în care locuitorii au de departe cei mai mulţi bani în conturi. Datele Băncii Naţionale arată că, în luna august locuitorii din Bucureşti şi din Ilfov aveau în bănci aproape 55 de miliarde de lei. Sunt atât depozite la termen, cât şi bani la vedere, inclusiv conturile curente ataşate cardurilor de salariu. Astfel, locuitorii din Capitală şi din localităţile apropiate aveau nu mai puţin de o treime treime din toţi banii ţinuţi de populaţie în bănci în luna august.

Pe locul al doilea, la mare distanţă, este judeţul Cluj, cu 8,1 miliarde de lei. De altfel, în afară de Capitală, doar în şase judeţe populaţia avea în bănci peste 4 miliarde şi jumătate de lei, adică mai mult de un miliard de euro. Sunt judeţe bogate care găzduiesc atât oameni de afaceri de succes cât şi birourile unor multinaţionale ce le acordă angajaţilor salarii peste medie.

La polul opus sunt cele şase judeţe în care populaţia avea mai puţin de un miliard de lei în bănci. Cei mai puţini bani sunt în conturile şi depozitele locuitorilor din Giurgiu, doar 562 de milioane de lei.

Tot în Giurgiu sunt şi cei mai puţini bani la vedere, doar 169 de milioane de lei. Iar în alte cinci judeţe locuitorii au mai puţin de 300 de milioane de lei în conturile curente.

Pentru judeţe precum Giurgiu, Călăraşi sau Teleorman, apropierea geografică de zonă bogată a Capitalei nu aduce prea multe avantaje. Forţa de muncă alege să plece la Bucureşti în căutarea unui loc de muncă şi tot acolo ajung şi marii investitori.

Cei care rămân acasă nu au prea multe perspective. Lucrează fie pe salarii mici, fie primesc ajutoare sociale.

Acesta este şi motivul pentru care locuitorii din judeţele apropiate de oraşele bogate au atât de puţini bani la vedere. În luna august din totalul de aproape 155 de miliarde de lei din bănci, 49 de miliarde erau la vedere. Sunt banii care nu aduc câştiguri din dobânzi, dar care pot fi accesaţi pe loc de populaţie. Sunt conturile folosite pentru cheltuielile de zi cu zi.

Şi, dacă în cazul tuturor banilor pe care îi are populaţia în bănci, o treime sunt în zona Bucureşti Ilfov, în cazul banilor la vedere, ponderea Capitalei este şi mai mare. Bucureştenii şi ilfovenii aveau în august 19,4 miliarde de lei, aproape 40% din deţinuţi în conturile curente de toată populaţia ţării şi de aproape 8 ori mai mult decât banii la vedere din judeţele Cluj şi Constanţa. Banii la vedere depăşesc un miliard de euro în nouă judeţe. Sunt în mare parte judeţe puternic industrializate, care joacă un rol important atât în industria auto şi cea energetică precum şi în sectorul IT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri