O alarmă montată pe mașină, acasă sau la firmă ne ferește de hoți. Sunt însă și sisteme de securitate mult prea zgomotoase care deranjează lumea din jur și potrivit legii, proprietarii unor astfel de alarme pot fi amendați. Specialiștii recomandă ca alarmele să fie cumpărate de la firmele autorizate și nu de pe internet.
Specialiștii în sisteme de securitate spun că sunetul unei alarme, care se încadrează în limitele legale, nu ar trebui să deranjeze.
Cătălin Damian, reprezentant firmă sisteme de securitate: Respectă limitele legale undeva în jur de 15 wati, cam așa este nivelul sonor, nu am avut probleme cu clienți care să vină să reclame faptul că sirena sună foarte tare. Produsele respective au marcajul CEE, avem ok-ul să le comercializăm.
Tehnician: O să trebuiască să desfacem aici la bord, să cupăm modulele după care îi facem bypass-ul de cheie digital, facem probe la final, o să dureze cam două ore.
Aceleași limite trebuie respectate și la alarmele montate în sediul firmelor sau în locuințe.
Tehnician: Aici avem tastatura, este tastatura sistemului de alarmă, în momentul în care angajații ajung în spațiu, se introduce codul de armare, dezarmare.
Carmen Oanță, manager magazin: Avem senzori în toate colțurile magazinului, la etaj, la parter, senzor de geam spart și ne simțim în siguranță. Știm că totul este în limita legală din punct de vedere al sunetului și zgomotului alarmei exterioare.
Internetul abundă de alarme la prețuri tentante.
Alexandra Dinu, jurnalist digi24: La o simplă căutare pe internet vedem că prețul pentru mașină poate începe de la 50 de lei, iar cea pentru locuință de la 150. Dacă alegem o astfel de variantă nu ne garantează nimeni că sunetul produs de alarmă de încadrează în limitele legale.
George Duminică, specialist sisteme de securitate: Nu este de agreat de a se cumpăra de pe internet pentru că de acolo nu putem avea garanție tehnică, o certificare a producătorului, nu ne putem adresa nimănui, ne bucurăm că dăm 10 lei, apoi avem mari probleme cu el.
Adrian Cuculis, avocat: Ar trebui să fie amendă maximală de până la 3.000 de lei, avem legislație, nu are cine să o aplice, dacă ar veni un polițist și ar aplica amenda, fără un mijloc tehnic, omologat, cu metrologia făcută din care să rezide că a fost depășit acel nivel, procesul verbal ar fi ușor contestabil.
Un sistem de securitate cu alarmă, admis de lege pentru mașină costă aproximativ 700 de lei, iar unul pentru spații interioare poate începe de la 2.500 de lei, fără montaj.
Editor web: Liviu Cojan