Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat că legea pentru conversia creditelor în franci elveţieni va primi votul final în şedinţa de plen de marţea viitoare. În acelaşi timp, el spune că din textul proiectului au fost eliminate două plafoane. Primul se referea la gradul de îndatorare al clienţilor care solicită băncii conversia, iar cel de al doilea la mărimea creditului. Mai exact, acum nu mai există o limită maximă de 250.000 de franci elveţieni.
Florin Iordache a precizat că deputații au eliminat din proiect și amendamentul potrivit căruia de conversia creditului pot beneficia doar persoanele care au contractat împrumuturi de maximum 250.000 de franci elvețieni.
„Săptămâna viitoare vom vota moțiunea simplă pe Justiție, adică marțea viitoare, dar și legea privind creditele în franci elvețieni, o lege mult așteptată. Acel prag de 250.000 a fost eliminat. Sunt două lucruri diferite: gradul de îndatorare e una și acest prag de 250.000 care a fost introdus în comisie, prin votul colegilor, dimineață când am discutat pe articole, a fost scos. Era discriminatoriu din punctul nostru de vedere. Dacă ai 300 sau ai 500 sau ai 400 sau ai 250... De ce 250 și nu 300? Nu mai este nici pragul de îndatorare de 50%, nici acest plafon de 250.000 de franci elvețieni. Dimineață, când am discutat toate partidele politice, inclusiv liberalii - că la această lege au stat în sală -, au susținut asta. Eu cred că săptămâna viitoare, dacă reușim să venim și să avem cvorum, această lege va fi adoptată, pentru că, repet, este așteptată de foarte mulți români în acest moment", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor la un post de televiziune, transmite Agerpres.
Eliminarea plafonului de mărime înseamnă că o persoană care a luat credit în franci elveţieni ar putea să ceară conversia acestuia indiferent dacă s-a împrumutat la bancă pentru cumpărarea unui apartament sau pentru dezvoltarea unei afaceri.