De doi ani, grupul de consultanţi angajat de Ministerul Comunicaţiilor încearcă să găsească o soluţie pentru a valorifica pachetul de acţiuni pe care statul îl are încă la Telekom.
Nicolae Oacă, analist în telecomunicaţii: „Vânzarea pachetului Romtelecom e a treia sau a patra oară când încearcă să se facă. Poate ar fi mai bine să vândă un pachet de 20% din companie, vânzarea pe bursă ar da o primă evaluare a companiei. Statul ar putea rămâne la listare cu 25%, este un lucru care se mai practică, daca ne uităm spre vestul Europei.”
De vină pentru întârziere ar fi şi oamenii desemnaţi de stat în consiliul de administraţie al Telekom.
Nicolae Oacă, analist în telecomunicaţii: „Au fost trimişi oameni de la Ministerul Sportului, de la Ministerul Agriculturii sau al primului-ministru, ar trebui trimişi oameni care să cunoască industria, care sa facă faţă profesioniştilor pe care îi trimite Deutsche Telekom sau OTE.”
Pachetul de acţiuni deţinut de stat era evaluat la aproape 1 miliard de euro în 2011, de oficialii de atunci ai Ministerului Comunicaţiilor. În prezent, o spune chiar noul Ministru al Comunicaţiilor, valorea pachetului a scăzut.
„Chiar dacă participația noastră de 46% a fost evaluată de unele voci la 300-400 milioane de euro, eu cred că o putem duce cu un management foarte bun, la 600-700 de milioane de euro. (...) Din păcate, în ultimul timp, activitatea Telekom nu a mers foarte bine. Sunt îngrijorat că poate scădea valorea companiei. (...) Personal cred că cea mai bună soluţie este o listare la bursă”, spune Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, până de curând membru în Consiliul de Admnistraţie al operatorului de telecomunicaţii.
Recent, oficialii Deutsche Telekom au discutat despre afacerile diviziilor europene.
Tim Hoettges, directorul general Deutsche Telekom: „În ceea ce priveşte portofoliul nostru, este vorba de activităţile din Olanda, România şi Polonia unde nu suntem mulţumiţi de performanţele înregistrate.”
O altă companie de stat a cărei situaţie ar trebui tranşată anul acesta este Poşta Română, spun consultanţii. Compania, care a trecut pe profit anul trecut, după şase ani de pierderi, trebuie întâi transformată într-una atractivă. Discuţiile cu singura companie interesată - operatorul belgian de servicii poştale Bi Post - au eşuat.
Nicolae Oacă, analist în telecomunicaţii: „Ar trebui reanalizate liniile de afaceri pe care le are Poşta Română, poate puţin modernizată, dacă te duci în oficiile poştale vezi tehnica de acum 15-20 de ani, imprimante cu ace.”
Compania are de plătit 21 de milioane de lei la bugetul de sănătate, dar reprezentanții Poştei Române spun că instituția achită datoria în tranșe.