Dezvoltatorii imobiliari construiesc clădiri înalte în zone deservite de cât mai multe mijloace de transport în comun şi în apropierea centrelor universitare. Zona de Nord a oraşului nu mai este la fel de căutată ca în alţi ani, din cauza traficului infernal, aşa că aproape un sfert dintre clădirile construite recent aici sunt goale.
Alexandru Petrescu, directorul unei firme de consultanţă imobiliară: „Firmele de IT se dezvoltă, au venit cu aceste dezvoltări aproape de Politehnică. Pentru că sunt mulţi tineri care vor să se angajeze.
Clădirile au câteva sute de locuri de parcare, dar şi spaţii special amenajate pentru ecologişti.
Geo Mărgescu, dezvoltator imobiliar: „Noi încurajăm accesul la birou cu bicicleta, construim duşuri, vestiare, parcări pentru biciclete.”
În cele două clădiri construite de acest om de afaceri vor lucra aproape cinci mii de oameni, mare parte angajaţi de firme de tehnologie. Doar anul trecut, datele arată că 70% dintre cererile de închiriere au venit din partea companiilor din industria IT şi tehnologie.
Pentru că este vorba despre firme cu mii de angajaţi, dezvoltatorii au „vânat” terenurile mari din cartierele aglomerate ale Capitalei pentru a ridica clădiri de birouri.
Geo Mărgescu, dezvoltator imobiliar: „Aici au fost câteva fabrici astfel încât dezvoltatori ca noi au putut să achiziţioneze spaţii largi, de 15, 20 de mii de metri pătraţi, pe care se pot construi astfel de clădiri de birouri.”
La mică distanţă de zona Unirii, locul muncitorilor care în urmă cu câteva decenii turnau capace de canalizare din fier masiv va fi luat în curând de angajaţi la costum şi cravată.
Roxana Vântu, reporter Digi24: „Pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi vor fi ridicate două clădiri de birouri care vor avea 10 etaje fiecare. Aici ar putea fi angajate circa trei mii de persoane.”
Anton Panait, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: ”Suntem în faza de construire, avem două clădiri cu o suprafaţă totală închiriabilă de 30 de mii de metri pătraţi.”
În schimb, în centrul Capitalei, firmele de avocatură şi băncile sunt chiriaşii vizaţi. Lângă Guvern, un fond de investiţii sud-african construieşte o clădire care se va întinde pe 6.500 de metri pătraţi, cu o investiţie de 15 milioane de euro.