Premierul Victor Ponta a anunţat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011.
El a subliniat că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.
„Vreau să fie acolo nişte oameni care, când spun ceva, să ne putem baza, fie că e vorba de PIB, fie de câţi cetăţeni sunt în această ţară”, a declarat premierul.
Greşeli de miliarde de lei
„Am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei”, a spus ieri seară, primul ministru în cadrul unei emisiuni televizate.Premierul a precizat că, dacă eroarea se confirma, reducerea cheltuielilor bugetare pe anul acesta ar fi necesară pentru încadrarea în ţinta de deficit.
Nu este pentru prima oară când premierul este nemulţumit de activitatea INS. În luna iulie anul trecut, Victor Ponta i-a înlocuit pe cei doi vicepreşedinţi. Motivul a fost legat atunci de rezultatele recensământului care nu erau luate în calcul la refendumul privind demiterea preşedintelui. Schimbările din vară s-au oprit la preşedintele INS, Vergil Voineagu. Acesta este şeful Institutului de Statistică din 2005, când Guvernul era condus de Călin Popescu Tăriceanu.
INS neagă că ar fi vorba despre o eroare
Reprezentanţii INS au recunoscut că există o diferenţă între cifre, dar susţin că nu este vorba despre o eroare, ci despre realitatea pe care o relevă datele finale privind evoluţia Produsului Intern Brut.
Potrivit Mediafax, aceştia au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.
În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.
Ţinta de deficit în 2013 e de 1,8%
Diferenţe între date estimate au existat în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.
Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.
Ţinta de deficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.