Concurența din energie, vis și pentru autorități

Data publicării:
energie electrica stalpi retea - flickr enel

În România, concurenţa din domeniul energiei electrice funcţionează doar între producătorii şi furnizorii curentului electric. În rest, firmele care ne aduc curentul la priză sunt protejate inexplicabil de stat. Tarifele care compun preţul final sunt hotărâte tot de autorităţi. Lipsa concurenţei face ca preţul energiei care iese de pe poarta centralei să crească de la 120 până la 400 de lei pe megawatt oră.

Evident că mi-ar plăcea să vedem competiția deschisă pentru că reglementarea e un surogat. Am reglementare unde nu pot să am competiție. Asta ar fi un vis să poți să deschizi zona de monopol natural, să o poți deschide concurenței. Și o discutăm cu ANRE-ul care e mai puțin entuziasmat de genul ăsta de idei”, spune președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

ANRE, adică autoritatea care stabileşte preţurile şi tarifele în domeniul energiei, a emis anul trecut un ordin care spune ca firma care are în concesiune reţeaua de distribuţie, are exclusivitate şi pe teritoriul pe care activeaza. Adică, ordinul autorităţii blochează intrarea altor companii pe piaţa de distribuţie, chiar dacă aceste companii ar putea aduce servicii mai bune şi tarife cu 20% mai mici decât cele ale Electrica, E.ON, CEZ sau Enel.

Noi venim cu o propunere care înseamna o reţea nouă, construită de la zero, o rețea subterană în zonele în care și ceilalți operatori au rețele subterane, care permite eficiență, atât prin pierderi mai mici în rețea, pentru că e o rețea complet nouă, dar și prin faptul că ai putea să aplici soluții tehnologice de la început care să permită să ajungi la o eficiență mai bună a livrării serviciului către consumatorul final”, spune Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

Intrarea unui jucător îţi creează şi o provocare, te şi înviorează că îţi dă un motiv să fii mai atent la costuri”, e de părere avocatul Valentin Mircea.

În ţări precum Germania, Elvetia şi chiar India, autorităţile au permis concurenţa între mai multe reţele de distribuţie, iar firmele care erau pe piaţă au devenit brusc mai atente cu consumatorii, pentru ca aceştia sa nu plece la concurenţă.

Pentru a nu pierde o anumită zonă, a început să investească în rețea, să reducă costurile cu operarea”, spune Andreea Vatra, expert în energie.

Un salt tehnologic, cum s-a produs în domeniul telecomunicațiilor, transmisiile wireless au schimbat fundamental tot. Probabil că un salt din ăsta tehnologic în domeniul transmiterii sau distribuirii energiei ar face posibilă o competiție majoră”, spune Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică,

Crearea unei alternative va aduce mai multe efecte pozitive pentru consumatori și va face ca un consumator să aibă și un termen real de comparație, în aceeași zonă, între doi operatori. Pe termen lung, fiecare din operatorii care vor concura în domeniu vor încerca să fie cât mai eficienți și să vină cu o soluție tehnologică cât mai nouă și mai potrivita pentru consumatori”, spune Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

În plus, cele mai multe tehnologii se vor baza în viitor pe consumul de energie electrică. De la maşini electrice până la încălzire şi climatizare, reţelele trebuie să fie pregătite pentru un consum mai mare. Reţelele actuale sunt vechi, iar la o creştere a consumului penele de curent ar fi principala problema. Astfel, o reţea paralelă ar putea prelua o parte din această cerere, spun specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...