Companiile româneşti se tem că după alegeri va urma o terapie de şoc pentru reducerea deficitului (Reuters)

Data publicării:
angajati care lucreaza la computer intr-un birou
„Dacă salariile vor continua să crească mai rapid decât productivitatea, cum se întâmplă acum, cel puţin 13 industrii vor vedea firme care se închid sau se restructurează”. Foto: Shutterstock

Cea mai mare asociaţie patronală din România estimează că adâncirea deficitului bugetar scoate bani din economia reală, iar unele companii îşi amână investiţiile în aşteptarea unei corecţii fiscale, transmite Reuters.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din lunile noiembrie şi decembrie au declanşat un val de cheltuieli care ar urma să ducă deficitul bugetar la 8% din PIB în acest an. Guvernul care va rezulta în urma alegerilor se va confrunta cu dificila sarcină de a readuce deficitul sub pragul de 3% din PIB cerut de Uniunea Europeană iar atât agenţiile de rating cât şi analiştii se aşteaptă la majorări de taxe.

În absenţa unui proiect de buget pe 2025, investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat”, spune Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, într-un interviu pentru Reuters.

„Un deficit de 8% din PIB este periculos pentru că dacă se întâmplă ceva - război, o calamitate - Romania nu va mai avea spaţiu pentru a se împrumuta. Vrem să vedem un plan concret pentru a readuce deficitul sub control, unul care să facă şi cheltuielile statului mai eficiente”, a adăugat Radu Burnete.

Concordia reprezintă companii din 17 sectoare esenţiale pentru economia românească, care au o contribuţie totală de 26% din PIB, notează Reuters, citată de Agerpres.

„Dacă salariile vor continua să crească mai rapid decât productivitatea, cum se întâmplă acum, fără a crea alte avantaje competitive, cel puţin 13 industrii vor vedea firme care se închid sau se restructurează”, a spus Burnete.

Agenţia de rating S&P a informat că, în ultimul an, România a avut una din cele mai mari creşteri ale veniturilor disponibile din întreaga lume, graţie unei majorări salariale de 20% în sectorul public, creşterii salariului minim şi unei majorări substanţiale a pensiilor.

Burnete a apreciat că economia românescă este afectată de majorările salariale precum şi de preţurile mari la energie care, chiar dacă sunt plafonate pentru unele industrii, sunt mai mari decât cele ale competitorilor asiatici, în special în industriile mari exportatoare, precum cele de componente pentru autoturisme şi mobilă.

De asemenea, Burnete a spus că există obstacole mult prea mari pentru IMM-urile din România care vor să deschidă sucursale sau subsidiare în blocul comunitar, o piaţă unică ce are 27 de coduri fiscale şi juridice diferite. „Am dori să vedem o simplificare”, a spus directorul Concordia. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Putin i-a cerut lui Elon Musk o favoare pentru prietenul Xi Jinping: imediat să blocheze...
Digi FM
Ce pensie are Petre Roman, după ce a primit 2.300 de lei în plus la recalculare. Continuă să lucreze și la 78...
Pro FM
Cum au descoperit matinalii de la ProFM talentul unei fetițe de 13 ani
Film Now
Keanu Reeves, fotografiat ținându-se de mână cu iubita lui. După o viață marcată de tragedii, actorul din...
Adevarul
Scandal cu parfum românesc la Londra după dispariția unei fetițe de 14 ani. Acuzații grave la adresa unui...
Newsweek
Pensionarii au luat cu 150 lei mai puțin la pensie, la recalculare decât s-a promis. Cifre OFICIALE
Digi FM
Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan: "Nu sunt fiul ei. Nu este normal...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Momentul emoționant când o pisică dispărută se întoarce acasă, surprins pe camera de supraveghere: „Am...
Film Now
Nicole Kidman, adevărul despre scenele intime filmate cu Tom Cruise în „Eyes Wide Shut”: „Am avut o clauză...
UTV
CRBL a postat primele imagini dupa operatia de blefaroplastie. „Sper ca recuperarea sa fie usoara”