Companiile de asigurări şi-au redus anul trecut pierderea netă cu 97%

Data publicării:
ACCIDENTE RCA GETTY IMAGES-1

După un an 2013 catastrofal, în care pierderile companiilor de asigurări au s-au apropiat de 1,4 miliarde de lei, în 2014, situaţia a fost ceva mai bună.

Pierderea netă a sistemului a fost de doar 35 de milioane de lei, în scădere cu 97%. Această sumă este dată de diferenţa dintre rezultatele asigurătorilor care au fost pe profit anul trecut şi ale celor aflaţi pe pierdere. Iar prăpastia dintre companii continuă să fie una foarte mare.

16 companii au înregistrat pierderi cumulate de 361 de milioane de lei, arată raportul anual al Autorităţii de Stabilitate Financiară.

Cele mai slabe rezultate au fost înregistrare de Euroins, care a avut o pierdere de 64 de milioane de lei. Uniqa Asigurări a pierdut 48 de milioane de lei, iar Gothaer 64 de milioane şi jumătate de lei.

Companiile aflate pe plus au fost 21, mai multe decât cele aflate pe pierdere. Au avut un profit cumulat de 163 de milioane de lei.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate de Allianz Ţiriac, cu un profit de peste 73 de milioane de lei. Pe locul al doilea au fost cei de la Metropolitan, cu un rezultat pozitiv de 50 de milioane de lei, iar podiumul a fost închis de Generali, cu un plus de aproape 40 de milioane de lei.

Pe categorii de poliţe, asigurările de viaţă au generat anul trecut un profit mare, de aproape 150 de milioane de lei. Asigurările generale, care cuprind şi asigurările auto, au generat în schimb o pierdere de 135 de milioane de lei.

Anul acesta, piaţa asigurărilor aşteaptă un deznodământ pentru Carpatica şi Astra, două companii mari, cu probleme uriaşe. Aflată sub administrarea specială a companiei de consultanţă KPMG, Astra aşteaptă un cumpărător şi are nevoie de o recapitalizare de câteva sute de milioane euro. Într-o situaţie aproape identică este şi Carpatica. Are nevoie de asemenea de recapitalizare uriaşă.

Ambele companii au început să aibă probleme în momentul în care au fost deschise dosare penale de corupţie pe numele patronilor Dan Adamescu şi Ilie Carabulea. Însă anchetele procurorilor n-au făcut decât să scoată la suprafaţă probleme structurale pe care le aveau. Acum se vorbeşte despre ideea unui mecanism de intervenţie prin care orice asigurător cu probleme ar fi practic naţionalizat, dacă nu ar fi găsită o sursă privată de capital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani