Producătorul german de vaccinuri BioNTech consideră că extinderea continuă a capacităţilor de producţie este o soluție ce poate contribui la încheierea pandemiei de COVID-19, în timp ce, în viziunea sa, suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19 nu reprezintă o modalitate rapidă de a pune capăt pandemiei.
O reprezentantă companiei germane a precizat şi informaţia conform căreia BioNTech ar suspenda temporar patentul pentru vaccinul său împotriva noului coronavirus este falsă, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.
BioNTech, care produce împreună cu Pfizer un vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, dă asigurări că doreşte să continue să furnizeze vaccinuri către ţările sărace „la un preţ care nu este orientat spre profit”.
Problema patentului noilor vaccinuri anti-COVID19 a ajuns pe agenda summitului informal al UE desfăşurat în Portugalia în această săptămână, după ce Washingtonul a anunţat că susţine ridicarea drepturilor de proprietate intelectuală, obligând practic blocul european să-şi reevalueze poziţia. Cancelarul german Angela Merkel se pronunţase împotriva acestei măsuri, iar majoritatea liderilor europeni nu o consideră o rezolvare magică pentru pandemie.
Citiți și: Papa Francisc cere suspendarea drepturilor de proprietate asupra vaccinurilor COVID. UE cheamă SUA să vină cu o propunere „concretă”
Patentul „nu este factorul care limitează producţia sau furnizarea vaccinurilor noastre”, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei BioNTech. Ea a adăugat că procesul de producţie al vaccinurilor este unul complex şi că există un risc al scăderii calităţii, siguranţei şi eficienţei vaccinurilor dacă anumite condiţii de bază pentru producţie nu sunt îndeplinite.
„Pentru a obţine acest lucru (încheierea pandemiei - n.r.), guvernele, producătorii şi organizaţiile internaţionale şi naţionale trebuie să coopereze pentru a susţine furnizarea de vaccinuri către ţările sărace de la facilităţile de producţie existente şi să contribuie la identificarea unor noi facilităţi de producţie certificate”, arată comunicatul BioNTech.
La nivel mondial a început o întreagă dezbatere cu privire la suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Statele care susțin acest demers, în frunte cu SUA, sunt de părere că suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală ar duce la îmbunătățirea producției, dacă și companii din alte state, inclusiv din Africa și Asia, ar putea produce vaccinurile.
Editor : Luana Pavaluca