Prognoză pentru euro peste 4,7 lei în următoarele șase luni

Data publicării:
curs leu euro-2

Încrederea analiştilor CFA în economia românească s-a redus în luna mai: Euro ar putea depăşi nivelul de 4,7 lei în următoarele şase luni.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în luna mai, faţă de luna anterioară, cu 8 puncte până la valoarea de 41,5 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate luni de CFA România. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 25,1 puncte. Analiştii CFA estimează că euro ar putea depăşi nivelul de 4,7 lei în următoarele şase luni, potrivit News.ro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 9,5 puncte, până la 56,9 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 27 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 7,2 puncte pana la 33,8 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 24,1 puncte.

”În ceea ce priveşte cursul de schimb eur/ron, aproximativ 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603”, se arată în comunicat.

Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,58%, potrivit CFA România.

”Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, şi respectiv 87,5% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi al candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 220 de membri.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...