TransferGo, un start-up de transferuri online de bani care are comisioane nemaivăzute în lumea băncilor sau a serviciilor cash, a depăşit pragul de un milion de tranzacţii, devenind un competitor puternic și greu de ignorat de greii industriei financiare. Valoarea economiilor făcute de utilizatorii serviciilor TransferGo, mulţi dintre ei români plecaţi la muncă în străinătate, depăşeşte 11 milioane de euro.
Transferuri de bani online
Printre clienţii companiei se numără atât muncitorii migranţi care trimit bani acasă, cât şi părinţii care au copii la studii în străinătate sau antreprenorii care au de făcut plăți internaționale. TransferGo a intermediat peste un milion de transferuri într-un context european marcat de incertitudini şi de tot mai multe voci care pun sub semnul întrebării viitorul celui mai mare bloc comercial de pe mapamond.
Compania a apărut în urmă cu doar câţiva ani, la iniţiativa unor prieteni care se ocupau de comerţ internaţional, ca alternativă rapidă la soluţiile tradiţionale de transfer de bani, de multe ori lente şi scumpe. Costurile ridicate din această industrie se explică în special prin faptul că băncile şi companiile de profil percep comisioane variabile. Clienții nu observă întotdeauna că atunci când transferă bani, în special în altă țară, la destinație nu ajunge întreaga sumă. O parte destul de mare „se pierde” pe drum. Este vorba despre comisionul intermediarului care se percepe, de bănci și de marile companii din industrie, ca procent din sumă.
Spre exemplu, un român plecat la muncă în Marea Britanie plăteşte, în medie, un comision de 7,3% din suma transferată în România, reiese din datele agregate de Banca Mondială. În cazul TransferGo, orice tranzacţie este taxată cu un comision fix, care variază în funcţie de rapiditatea cu care se doreşte realizarea transferului (0,99 lire pentru bani livrați în următoarea zi lucrătoare, 1,99 lire pentru bani livrați în aceeași zi sau 4,99 lire pentru bani livrați în 30 de minute). Ca urmare a acestor comisioane, economiile făcute de clienţii TransferGo în urma celor peste un milion de tranzacţii efectuate se ridică la circa 9,6 milioane de lire, echivalentul a peste 11 milioane de euro, reiese din calculele companiei. Orice economie făcută la costurile unui transfer înseamnă înseamnă mai mulți bani ajunși la cei de acasă. Câteva zeci de euro poate nu înseamnă mult în țările de unde vin banii, însă pot însemna foarte mult pentru beneficiarii acestor bani.
Românii din Marea Britanie, a patra cea mai mare comunitate de străini din UK, se numără printre cei mai activi clienţi ai TransferGo. Doar în perioada sărbătorilor de iarnă, românii plecaţi la muncă în Anglia ai trimis în ţară circa 6 milioane de euro, reuşind să economisească până la 90% din costurile pe care le-ar fi avut dacă ar fi apelat la bănci. Acestea se explică atât prin comisioanele mai mici, dar şi prin cursul valutar mai avantajos oferit de companie.
Pentru un migrant care trimite lună de lună bani acasă, economiile realizate pot depăşi chiar şi o sută de euro, sumă care în România, spre exemplu, reprezintă în jur de jumătate din salariul minim net pe economie. Tehnologia și deschiderea spre digitalizare îmbunătățește calitatea vieții. De multe ori, unelte noi, dar care se dovedesc simplu de folosit pot aduce o îmbunătățire însemnată a nivelului de trai.