Poate că nu îți place în mod deosebit să îți petreci timpul câlcând haine, mai ales dacă efectul obținut nu este și cel scontat, însă poți să îți imaginezi cum ar arăta aspectul hainelor noastre dacă fierul de călcat nu ar fi fost inventat? Și ce eforturi ar trebui să depui, în această posibilă situație, pentru a menține aspectul neted și îngrijit al hainelor tale?
Din fericire, nu trebuie să îți ocupi prea mult timp construind aceste scenarii. Dintr-o multitudine de modele, brand-uri, aspecte și utilizări ale fierului de călcat, întrebarea care se ivește în mod natural și pe care nu poți să o eviți devine: cum pot să decid ce fier de călcat este cel mai eficient și cum pot să mă asigur că iau o decizie corectă în momentul alegerii acestuia?
Puterea fierului de călcat
În primul rând, e bine să te asiguri că are o putere suficient de mare, exprimată în wați (W). Deși pe piața curentă fiarele de călcat au putere de cel puțin 1.000 de wați, pentru un plus de eficiență, asigură-te că alegi un fier cu o putere de minimum 1.800-2.000 W. Prețul unui fier de călcat cu putere mai mare este mai ridicat, de obicei, decât în cazul celor cu o putere standard, însă valoarea pe care o obțineți, în final, este demnă de luat în calcul: mai puțin timp alocat călcatului și un aspect de invidiat al ținutelor!
Funcțiile pe care le deține
În principiu, există o serie de funcții pe care orice fier trebuie să le dețină pentru a fi eficient și performant pe termen lung: funcția anti-calcar, auto-curățare, anti-picurare, călcare verticală și anti-scurgere. În plus, una dintre funcțiile care s-a dovedit a fi extrem de utilă în prevenirea accidentelor și a grijilor este funcția de oprire automată. Asigură-te că alegi un fier care îndeplinește cât mai multe funcții din cele expuse, pentru a te bucura, în final, de cele mai bune rezultate!
Talpa fierului de călcat - una dintre cele mai importante componente ale unui fier de călcat
De ce? Atât pentru rezultate optime imediate, cât și pentru rezistența fierului de călcat pe termen lung. Tălpile din ceramică sunt cele mai populare în prezent, deoarece au o bună rezistență la temperaturi ridicate, zgârieturi și șocuri mecanice. Cel mai puțin recomandate sunt cele din inox, pe care probabil vi le amintiți că erau foarte utilizate în trecut. Mai există tălpi din safir, mai puțin populare în România, ultragliss, SteamGlide, teflon.
În cele din urmă, cel mai bun fier de călcat este cel care se potrivește cel mai bine nevoilor pe care le deținem. E important să fim atenți la specificațiile indicate pe ambalaj și să ne documentăm cu privire la funcțiile și atribuțiile unui fier de călcat, atât prin comparație cu modele pe care le-am deținut deja, cât și prin comparație cu alte modele populare pe piață.