OMV Petrom a revenit pe plus, înregistrând un profit net de 1,04 miliarde lei

Data actualizării: Data publicării:
omv
Foto: OMV Petrom

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, controlată de grupul austriac OMV, a realizat în 2016 un profit net de 1,04 milioane lei (circa 231 milioane euro), după pierderi înregistrate în anul precedent, pe fondul reducerii vânzărilor cu 10%, la 16,25 miliarde lei (3,6 miliarde euro), arată raportul financiar trimestrial, publicat joi de companie.

omv
Foto: OMV Petrom

În 2015, OMV Petrom a înregistrat pierderi de 690 milioane lei, la vânzări de 18,15 miliarde lei.

Revenirea pe profit, în ciuda vânzărilor în declin, este explicată de conducerera companiei prin reducerea costurilor.  

„La nivel de Grup, s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 milioane lei. În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producţie, ceea ce a compensat impactul declinului producţiei, dar nu a reuşit să neutralizeze în intregime efectul scăderii preţurilor. În pofida reducerii în continuare a investiţiilor, am reuşit să limităm declinul producţiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maximă a estimării noastre”, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citată în comunicatul companiei.

OMV Petrom propune acordarea, din profitul din 2016, a unui dividend de 0,015 lei/acţiune către acţionari. 

Pentru a reduce costurile, OMV Petrom a tăiat investiţiile cu 34%, de la 3,9 miliarde lei în 2015 până la 2,58 miliarde lei (circa 570 milioane euro) în 2016. 

În ultimul trimestru din 2016, OMV Petrom a înregistrat un profit net de 160 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,68 miliarde lei în perioada similară din 2015, în condiţiile în care vânzările au crescut cu 2%, la 4,595 miliarde lei (1,02 miliarde euro).

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni. Ministerul Energiei are o participaţie de 20,6%.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 16,1 miliarde lei (3,6 miliarde euro), calculată la ultimul preţ de închidere, de 0,2850 lei/acţiune.

Producţia de hidrocarburi din România a OMV Petrom a scăzut cu 2% în 2016

Comparativ cu anul anterior, producţia totală de hidrocarburi din România a OMV Petrom a scăzut cu 2% în 2016, la 60,66 milioane barili echivalent petrol (bep), în timp ce producţia de energie electrică a crescut cu 10%, la 2,93 TWh, potrivit raportului trimestrial.

La finalul anului trecut, compania avea 14.769 angajaţi, mai puţin cu 8% faţă de sfârşitul lui 2015, când personalul cuprindea 16.038 salariaţi.

Producţia de gaze naturale realizată de companie în 2016 s-a menţinut la 34,3 milioane barili echivalent petrol (bep), însă vânzările de gaze au scăzut anul trecut cu 2%, la 50,36 TWh.

Producţia de ţiţei din România a scăzut cu 4% în 2016, la 26,34 milioane barili, în timp ce producţia de petrol din Kazahstan, unde grupul are concesiuni, s-a redus cu 7% anul trecut,  la 3,07 milioane bep, "din cauza declinului natural şi a lucrărilor de mentenanţă la facilităţi", menţionează grupul. 

Compania a avut anul trecut o producţia zilnică de hidrocarburi de 174.100 bep/zi, din care 165.800 bep/zi în România.

„Volumul vânzărilor la nivel de Grup a scăzut cu 3% comparativ cu 2015, din cauza volumelor vândute mai mici în Kazahstan şi reducerii vânzărilor de ţiţei şi condensat în România, în pofida creşterii uşoare a vânzărilor de gaze naturale în România”, se arată în raportul companiei.

Compania se confruntă cu o piaţă a gazelor în scădere, în condiţiile în care controlează circa jumătate din producţia internă a României. 

OMV Petrom, care deţine o centrală electrică nouă pe gaze naturale la Brazi, a beneficiat de o cerere mai bună pe piaţă şi şi-a majorat producţia de electricitate cu 10% în 2016, la 2,93 Twh.

Totuşi, preţul mediu cu care a vândut energie pe Obursa OPCOM a scăzut cu 8%, la 150 lei/MWh, de la 162 lei în 2015. 

În 2015, compania a fost nevoită să ţină închisă centrala o parte a anului, din cauza distorsiunilor din piaţa românească a energiei electrice.

Investiţii de 1 miliard de euro pe an până în 2021

OMV Petrom şi-a planificat investiţii de circa 1 miliard de euro pe an în perioada 2017-2021 şi înlocuirea integrală a rezervelor epuizate

„Valorificarea potenţialului şi raţionalizarea câmpurilor petroliere din portofoliul existent vor contribui la sustenabilitatea companiei pe termen lung. Maximizarea ratelor de recuperare din activele existente de producţie, în condiţii de randament economic, va contribui substabţial la obiectivul de 100% rată de înlocuire a rezervelor până în 2021”, arată strategia publicată de companie.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat joi că în acest an compania va creşte cu 40% investiţiile faţă de anul trecut, la 800 milioane euro, majoritatea în upstream, comparativ cu 570 milioane euro, investiţiile realizate anul trecut.

„Vom continua procesul de eficientizare şi integrare, vom maximiza potenţialul portofoliului Upstream, vom urmări creşterea pe care România încă o poate oferi şi vom explora oportunităţi de expansiune regională selective. Aceste obiective vor fi atinse valorificând activele şi capabilităţile noastre, pentru o dezvoltare durabilă a companiei, integrând tehnologia şi inovaţia în operaţiunile noastre curente”, a spus Gheorghe.

Unul din cei mai importanţi piloni de creştere în România este proiectul Neptun Deep, perimetru aflat în Marea Neagră pe care îl are în concesionare cu gigantul american ExxonMobil.

„Dacă dezvoltarea comercială se va dovedi a fi viabilă, decizia finală de investiţie este aşteptată în 2018, iar prima producţie ar putea demara în 2021-2022”, se arată în strategie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...