Legea cashback, greu de aplicat

Data publicării:
lege cashback

Legea prin care românii vor putea scoate bani de pe cardurile bancare, direct de la comercianţii dotaţi cu aparate pentru citirea lor, nu poate fi aplicată de la 1 ianuarie, anul viitor. Iar asta pentru că sumele date clienţilor, de până la 200 de lei, încă nu pot fi trecute pe bonuri fiscale, aşa cum cere legea. Distribuitorii de aparate spun că e nevoie ca intrarea în vigoare a legii să fie amânată, iar Ministerul Finanţelor a transmis că analizează acum problemele semnalate de aceştia.

Legea cashback-ului obliga toţi comercianţii care au vânzări de peste 10.000 de euro pe an, adică 125 de lei pe zi, să accepte plata cu cardul, deci să fie dotaţi cu POS-uri. Aceeaşi lege oferă clienţilor şi posibilitatea să ceară bani de la comercianţi, pe baza cardului bancar.

Concret, casele de marcat ar deveni bancomate. În practică, legea nu poate fi aplicată, spun distribuitorii de aparate electronice fiscale.

Velin Ganev, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din România: „Au început şi comercianţii să ne sune şi să ne întrebe cum o să treacă de la 1 ianuarie acest avans în numerar pe bonul fiscal - le spunem clar că, din punct de vedere tehnic, nu se poate face. Nu se poate modifica softul casei de marcat decât printr-o reavizare tehnică, casele de marcat funcţionează pe baza unei legi din 1999”.

Pentru rezolvarea problemei, ar fi nevoie de o amânare a intrării în vigoare a legii. Mai ales că şi comercianţii sunt îngrijoraţi.

Laurenţiu Gheorghe, comerciant: „Micile afaceri supravieţuiesc cu greu, mai e o problemă - vânzările zilnice sunt mici. Probabil dacă această sumă există disponibilă şi pot respecta prevederile legale, vom ajuta clienţii, dacă nu, îi vom refuza politicos şi-i vom îndrepta către bancomatele băncilor”.

Adrian Benţa, specialist fiscal: „Legea nu te obligă să dai acel avans, este un drept al tău, dacă vrei să-l dai. Legea vine să ajute acele localităţi sau pe acei cetăţeni din localităţile unde nu se găsesc peste tot bancomate.”

Există însă o obligaţie: comercianţii, dar şi instituţiile publice care nu se dotează cu POS-uri pentru a permite plata cu cardul riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...