În pofida sumelor consistente încasate de Metrorex de la bucureșteni pentru serviciile de transport prestate acestora, problemele societății de transport cu metroul continuă să fie grave. Aproximativ 400 de sindicaliști de la Metrou au protestat în fața Ministerului Transporturilor, amenințând cu greva generală. Una din revendicări este primirea înapoi spre administrare a spațiilor comerciale din stații.
Aproximativ 400 de sindicaliști de la Metrou au pichetat, vineri, sediul Ministerului Transporturilor, amenințând cu greva generală dacă nu se semnează contractul colectiv de muncă, informează Agerpres.ro.
De asemenea, aceștia s-au declarat nemulțumiți și de faptul că a fost anulat contractul de exploatare a spațiilor comerciale.
Președintele Sindicatului Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat că sindicaliștii vor organiza o acțiune similară în fața Guvernului la finalul lunii octombrie, existând posibilitatea să se ajungă la grevă generală, dacă nu se va rezolva problema contractului colectiv de muncă.
"Ne aflăm în fața Ministerului Transporturilor, cu un pichet, din cauză că nu s-a rezolvat — și nu se prevede a se rezolva — problema contractului colectiv de muncă, un contract obligatoriu pentru toate instituțiile statului. Iar asta, în urma faptului că, în loc să se suplimenteze cumva fondul (de exploatare — n. r.), care înseamnă inclusiv fondul de salarii, ținând cont de dezvoltarea Metroului, s-a diminuat cu 41 de milioane de lei. După care am avut surpriza să se anuleze și acel contract de exploatare a spațiilor comerciale, care sunt menținute de sindicat și care oferă o protecție socială pentru salariați, de 27 de ani, pentru că domnul secretar de stat care răspunde de această unitate, de această companie, Metrorex, a dorit să anuleze acest contract. Sunt 1.200 de oameni, care, după 27 de ani, nu o să mai aibă nicio activitate", a afirmat Ion Rădoi.
Sindicaliștii de la Metrou au scandat lozinci, au fluierat din vuvuzele și au fluturat pancarte cu următoarele mesaje: "Cuc, dacă nu ești isteț, rămâi doar un cuculeț", "Titea, secretar de stat, transportul a îngropat", "PSD, ce faci de mâine? Ne lași fără pâine?".
Monopolul asupra spaţiilor comerciale a fost instituit de firma sindicaliştilor conduşi de Ion Rădoi (foto) în primii ani de după revoluţie, iar de atunci contractul de asociere în participaţiune încheiat cu Metrorex a fost mereu prelungit prin acte adiţionale. Contractul s-a dovedit a fi de-a lungul anilor o adevărată fabrică de făcut bani pentru oamenii lui Rădoi, mai ales că din această afacere firma sindicaliştilor ia 75% din venituri, iar Metrorex 25%. În plus, Metrorex participă şi la acoperirea cheltuielilor aferente funcţionării acestor spaţii.