Ministerul Finanţelor estimează încasări suplimentare de două miliarde de lei în perioada următoare din dividendele care vor fi plătite de companiile de stat.
Cererea guvernului este de fapt o nouă rundă de distribuţie a dividendelor. În primăvară, majoritatea companiile de stat au dat 90% din profitul din anul trecut către acţionari.
Acum nevoia de a strânge rapid bani face ca firmele să dea chiar profitul făcut în acest an, pentru perioada care a trecut din el. Practic sunt încasate acum venituri care ar fi trebuit să ajungă la acţionari abia anul viitor.
Mihai Tudose, premierul României: „Dividendele în mod cert se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni. Nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau pentru că vrem să începem nişte proiecte foarte mari. Cu toate companiile s-a vorbit, acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că erau necesari.”
Argumentul este însă subţire din moment ce în proiectul de ordonanţă pentru rectificare, bugetul companiei de Autostrăzi este redus cu aproape 60% şi pentru ce a mai rămas din acest an există riscul de a acoperi doar cheltuielile de funcţionare. În plus, proiectele menţionate de primul ministru, proiecte mari. vor avea nevoie de finanţare în anii care urmează, deci din viitoarele exerciţii financiare. Aşa cum arată rectificarea, banii sunt direcţionaţi către salarii.
Ministerul de Finanţe este în căutare de bani şi a pus ochii pe lichidităţile companiilor din energie. Numai de la Romgaz ar urma să intre în vistieria statului 525 de milioane de lei.
Acţionarii minoritari vor primi şi ei 225 de milioane de lei. Nu ar fi prima oară în acest an când compania de stat şi-ar răsplăti acţionarii. Le-a virat acestora deja 925 de milioane de lei. A virat chiar bani din rezervele financiare.
De la transportatorul de ţitei, Conpet, la care statul deţine aproape 59% din acţiuni, se cere virarea către buget a circa 50 de milioane de lei. De graba statului de a strânge bani profită şi acţionarii minoritari - care ar uma să primească şi ei 35 de milioane de lei.
Analiştii economici critică însă decizia de a cere bani de la companiile de stat.
Dincolo de drenarea resurselor financiare, în condiţiile în care companiile de stat au nevoie de investiţii, distribuirea dividendelor din acest an va genera dificultăţi chiar pentru stat. Distribuirea banilor din profitul firmelor de stat ar trebui să reprezinte prima sursă de capitalitzare a fondului de suveran de investiţii, pregătit de guvern. Banii sunt consumaţi din acest an. Iar pentru fond va trebui iarăşi date dividendele pentru 2018, înainte să se termine anul.