Firmele germane care activează în România sunt mulţumite de activitatea lor curentă, însă sunt îngrijorate pentru evoluţiile din următorii ani, a declarat, joi, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK), într-o conferinţă de presă.
"Avem o veste bună şi una rea. Vestea bună este că, oficial, ne merge bine, ceea ce se datorează în principal conjuncturii externe şi faptului că economia germană şi cea europeană, de care depindem în principal, merg bine. În România este deocamdată bine, pentru că a crescut consumul, ca urmare a măririi pensiilor şi salariilor, deci sunt bani în piaţă la populaţie pentru consum. Dar avem paradoxul că suntem îngrijoraţi pentru viitor, deoarece, dacă nu începem încă de acum să rezolvăm problemele, nu ne va fi bine pe viitor", a spus Anastasiu, potrivit Agerpres.ro.
El a subliniat că principala problemă este cea a resurselor umane, unde situaţia este dramatică, ca urmare a migraţiei şi a lipsei de pregătire din şcoli.
"În plus, aproape tot ce facem zi de zi este greu, anevoios, ne luptăm cu birocraţia. În al treilea rând, lipsa de dialog şi predictibilitate. Nu ne plângem de fiscalitate, ci de schimbările din fiscalitate sau schimbări în general, care vin peste noapte, prin ordonanţe de urgenţă. Mediul de afaceri german nu este obişnuit cu aşa ceva. La români merge şi aşa, că găsim noi o soluţie, dar la germani este altă mentalitate, cu planuri pe termen lung şi stabilitate", pretinde oficialul AHK.
Anastasiu a arătat că, dacă nu se iau măsuri pentru a suplimenta veniturile statului, nu vor mai exista bani pentru cheltuielile cu pensiile şi salariile, ceea ce va duce în final tot la diminuarea investiţiilor.
Pe acest fond, AHK solicită Guvernului să grăbească investiţiile în domenii-cheie, precum educaţia, infrastructura, sănătatea, să ia măsuri pentru stoparea migraţiei forţei de muncă şi să intensifice modernizarea administraţiei publice.