Unsprezece dintre cele mai mari 16 bănci din România au dat afară anul trecut mai bine de 1.900 de oameni. Explicaţia pe care au primit-o mulţi a fost „ajustarea costurilor", însă aceştia îi pot mulţumi şi tehnologiei. Băncile închid din ce în ce mai multe sucursale fizice fiindcă astăzi o mare parte din businessul lor se face pe internet. Efectul - de câţiva ani marile bănci dau oameni afară şi nu-i mai înlocuiesc, indiferent de câte zerouri are profitul.
2016 e aşteptat sa fie anul cu profit record pentru băncile din România, însă până-şi periază datele, ramâne anul disponibilizărilor. Dintre cele mai mari 16 bănci prezente la noi, 11 au încheiat 2016 cu mai puţini oameni decât aveau în 2015. Împreună, au renunţat la 1.908 angajaţi pe care nu i-au mai înlocuit.
Potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii la solicitarea economica.net, Banca Românească este cea care a dat cei mai mulţi oameni afară - 620. Aşa se face ca pe parcursul anului trecut banca şi-a redus numărul de angajaţi cu 35%.
Dilemele financiare nu sunt de fiecare dată sursa concedierilor. Clasamentul disponibilizărilor este completat de Raiffeisen, pe locul 2, şi de BRD, care pe primele nouă luni ale anului trecut a înregistrat o creştere spectaculoasă a profitului, de 68 de procente. Şi totuşi împreună cele două bănci au renunţat anul trecut la aproape 600 de oameni şi nu au angajat alţii în loc.
Nici cei din alte instituţii nu au avut o soartă mai blândă. Banca Carpatica a început 2016 cu mai mult de 900 de angajaţi şi l-a încheiat cu mai puţin de 700. 234 de oameni au dispărut de pe ştatele de plată ale băncii, adică un sfert din total.
Alţi 171 de angajaţi au plecat de la CEC Bank iar grecii de la Piraeus au dat şi ei afară aproape o sută de oameni. Lista băncilor care şi-au subţiat efectivele este însă foarte lungă şi cuprinde şi Bancpost, Alpha Bank, Garanti Bank, Intesa Sanpaolo. E o tendinţă simţită la nivelul întregii pieţe iar 2016 a fost deja al treilea an la rând când marile bănci au redus puternic numărul angajaţilor. Asta fiindcă în paralel reduc şi numărul sucursalelor în care aceştia muncesc. Datele Băncii Naţionale arată că numai în primele nouă luni ale anului trecut băncile au închis 90 de sucursale. Asta în ciuda faptului că în aceeaşi perioadă profitul sistemului bancar a crescut cu 60 de procente. Banii în plus nu înseamnă însă că e loc de risipă, mai ales că extinderea serviciilor pe internet permite restructurarea reţelelor fizice teritoriale.
S-ar putea însă să nu mai fie foarte mult loc de tăieri. Ritmul în care se închid sucursale a scăzut puternic anul trecut după ce cu un an înainte se punea lacătul pe aproape 400 de unităţi.
Unele bănci nici măcar nu au intrat în cursa disponibilizărilor. Banca Transilvania, BCR şi ING joacă cu totul alt joc - cel al extinderii. Împreună şi-au mărit efectivele cu aproape 500 de oameni anul trecut, iar pe plus au încheiat şi Unicredit şi Credit Europe Bank.