PNL și USR lucrează la un proiect de modificare a legii societăților comerciale, conform căruia firmele ce au acțiuni la purtător nu vor mai putea primi contracte publice.
Anunțuri în acest sens au fost făcute vineri atât de parlamentarii PNL, cât și cei au USR. ”Vă anunț că lucrăm la un proiect de modificare a legii societăților comerciale pentru a asigura transparența acționariatului firmelor care au contracte pe bani publici”, a anunțat pe pagina sa de Facebook Ludovic Orban, șeful PNL. Aceasta ar preveni un eventual conflict de interese în cazul unei societăți cu acțiuni la purtător, a spus el.
O acțiune similară este anunțată și de USR. „Considerăm că este momentul ca România să facă pași serioși către o transparență reală a acționariatului firmelor, prin eliminarea acțiunilor la purtător nenominale. Această formă de ascundere a beneficiarilor reali subminează și golește de conținut măsurile de promovare a integrității în sectorul public și în mediul de afaceri. Până la tranșarea legislativă a acestei probleme, USR va pleda pentru interzicerea accesului la proceduri de achiziții publice pentru societățile comerciale cu acțiuni la purtător nenominale”, afirmă Vlad Alexandrescu, vicepreședinte USR, pe Facebook.
Inițiativa vine după ce acum câteva zile sociologul Alin Teodorescu a vorbit la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că explicația pentru averile mari ale unor politicieni stă în legea privind acțiunile la purtător nenominale. Fostul deputat PSD a mai spus că printre aceste firme se numără și Tel Drum, despre care presa a scris că îi aparține lui Liviu Dragnea. „Se știa cine fură”, a adăugat el. Urmărește aici emisiunea în care Alin Teodorescu a făcut aceste precizări.
Potrivit actului constitutiv al Tel Drum, actualizat în 2009, capitalul social subscris și vărsat era de 2.388.687,50 lei, din care 121.930 lei erau integral vărsat în numerar și 2.266.697,50 lei era vărsat în natură, divizat în 955,475 acțiuni la purtător, cu valoare nominală de 2,5 lei fiecare.