Reprezentanţii Guvernului au vrut să testeze apele de la Bruxelles şi au venit cu scenariul că vor majora investiţiile pentru autostrăzi şi căi ferate dacă cei de la Comisia Europeană acceptă un deficit mai mare pentru anul viitor.
Alexandru Năstase, secretar de stat, Departamentul pentru Investiţii: Ce-ar fi dacă, să spunem, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional ar fi de acord cu un deficit de 3 la sută, dar să spună Guvernului: am fi de acord ca România să aibă un deficit mai mare, dar deficitul să fie pentru investiţii mai mari în infrastructură anul viitor”.
Şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, respinge însă acest scenariu: „În cadrul Comisiei Europene credem că răspunsul este un Nu clar! Nu credem că aceasta este calea sănătoasă pentru a stimula creşterea economică”.
În aceste condiţii, Comisia Europeană recomandă guvernului să acopere investiţiile printr-o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, dar şi din bani europeni.
În plus, o sursă importantă de venituri este confiscarea averilor ilicite, spun specialiştii Băncii Mondiale.
Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale: „Oamenii de afaceri sau politicienii corupţi sunt arestaţi, ies după un an, un an şi jumătate, dar rămân cu averile ilicite. Trebuie să vă concentraţi pe recuperarea tuturor bunurilor furate, să le confiscaţi”.
Criticile aduse de Comisia Europeană şi de Banca Mondială vin după ce şi specialiştii Fondului Monetar Internaţional au dezaprobat planurile Guvernului român de a depăşi nivelul de 1,5% din PIB al deficitului bugetar. Potrivit FMI, golul va fi de 3% anul viitor.
Neînţelegerile dintre Guvern şi finanţatorii externi vor atârna greu în discuţiile despre un posibil viitor acord. Echipa Fondului Monetar va reveni la Bucureşti în martie anul viitor, pentru a discuta termenii unui acord.