Căderea record a indicelui Dow Jones, care a stârnit panică pe Wall Street, a fost „în mod clar un fenomen de piață”, este de părere Jeffrey Kleintop, șef de strategii investiționale globale al companiei de brokeraj Charles Schwab.
Kleintop a descris acest fenomen pentru CNBC ca fiind o „deconectare” a pieței de la cursul economiei și de la „macro-mediu”.
Indicele Dow Jones a pierdut luni mai mult de 1.500 de puncte în cursul zilei, revenindu-și abia spre sfârșitul ședinței de tranzacționare la circa 1.200 de puncte. Indicele a încheiat ședința de tranzacționare cu o pierde de 4,6%.
„Ceea ce știm până acum este că pe piețele volatile a exista o deconectare, un dezechilibru al ordinelor pare a fi condus la această cădere în spirală a piețelor. Asta nu înseamnă că s-a terminat, dar situația tinde să se autocorecteze destul de repede”, a explicat Jeffrei Kleintop.
CITIȚI ȘI: Explicații pentru scăderea burselor în întreaga lume. Cât de afectată va fi România
Cum se vede picajul Dow Jones de pe baricada gigantului elvețian Credit Suisse? Suresh Tantia, strateg de investiții din cadrul companiei, spune că „în următoarele zile vom vedea puțin mai multe vânzări. Este o mare oportunitate de cumpărare, doarece nimic nu s-a schimbat în mod fundamental”.
Tim Seymour, director al Triogem Asset Management, se situează în tabăra scepticilor și este de părere că volatilitatea indicelui Dow Jones va continua.
CITIȚI ȘI: Undă de șoc pe bursele din întreaga lume, după prăbușirea indicelui Dow Jones
„Există prea multă autosuficiență. O mulțime de oameni cred că efectiv pot cumpăra această «scufundare» și că totul va fi bine pentru ei după aceea”, a declarat Seymour pentru CNBC.
Turbulențele pe bursa americană au început de vineri, 2 februarie, când Dow Jones a înregistrat cel mai mare declin din iunie 2016, pe fondul corecţiei pieţei şi al creşterii randamentelor obligaţiunilor, investitorii anticipând că inflaţia mai ridicată din Statele Unite va determina Rezerva Federală (Fed) să accelereze majorarea dobânzilor.