CNN: Căldura extremă lovește cele trei mari economii ale lumii în același timp. Doar un miracol mai poate salva Germania de recesiune

Data publicării:
Un bărbat stă în iarba uscată din parcul Greenwich, Londra
Marea Britanie a avut vara aceasta pentru prima dată în istorie temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Foto: Profimedia Images

De-a lungul istoriei s-a dovedit a fi foarte dificil să estimezi cât de catastrofice vor fi efectele schimbărilor climatice pentru economia globală, însă vara aceasta a evidențiat cât de costisitoare pot ele să fie, scrie CNN. Căldura extremă și condițiile de secetă fac ravagii în SUA, Europa și China și se adaugă la o lungă listă de probleme pentru muncitori și afaceri într-o perioadă în care creșterea economică a început deja să încetinească serios și să pună presiune pe prețurile tot mai mari.

În provincia Sichuan din China, toate fabricile s-au închis timp de șase zile pentru a face economie la energie. Vasele care transportă cărbune și substanțe chimice pe râul Rin din Germania se chinuie să-și facă traseul prin apele foarte scăzute. Iar americanii de pe coasta de vest au fost rugați să consume mai puțină electricitate pe măsură ce temperaturile rămân ridicate.

Aceste evenimente „au capacitatea de a fi foarte semnificative pentru regiunile afectate”, a spus Ben May, director de cercetare globală macro la Oxford Economics.

Dimensiunea suferinței ar putea să depindă de cât de mult va mai continua valul de căldură și de cât de mult va ploua. Dar în țări precum Germania, experții avertizează că sunt foarte puține vești bune pentru viitorul apropiat, iar companiile se pregătesc pentru ce-i mai rău.

Nu este vorba doar de Rin. Râurile care susțin creșterea economică globală precum Yangtze, Dunărea și Colorado se confruntă cu un nivel scăzut al apei, ceea ce afectează transportul de mărfuri, sistemele de irigație și capacitatea de răcire a centralelor electrice și a fabricilor.

Loara Franța secetă
Loara a ajuns la un nivel atât de scăzut din cauza secetei încât, în anumite părți, râul poate fi traversat pe jos. Foto: Profimedia Images

Valurile de căldură: „mai dese, mai intense și peste tot în lume”

„Nu ar trebui să fim surprinși de valurile de căldură”, a spus Bob Ward, director de politică și comunicații la Institutul pentru Schimbările Climatice și Mediu al London School of Economics.

„Sunt exact ceea ce am prezis și fac parte dintr-un trend: mai dese, mai intense și peste tot în lume.”

China se confruntă cu cea mai intensă caniculă din ultimii 60 de ani, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în zeci de orașe. În anumite părți din California temperaturile ar putea ajunge aproape de 43 de grade.

Cu puțin timp în urmă, Marea Britanie a avut pentru prima dată în istorie temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Economia globală se afla deja sub presiune. Europa riscă să intre în recesiune, cu creșteri mari la prețurile la energie alimentate de războiul din Ucraina. Inflația mare și politica agresivă de majorare a ratei dobânzilor implementată de Rezerva Federală pune în pericol creșterea economică în SUA.

China se înfruntă cu consecințele măsurilor dure de carantinare din perioada pandemiei și cu o criză imobiliară. „În acest moment, suntem în cel mai dificil moment al stabilizării economice”, a spus acum două săptămâni premierul chinez Li Keqiang.

Floarea soarelui secetă Franța
Aproape trei sferturi dintre fermierii americani spun că seceta de anul acesta le afectează culturile și că au suferit pierderi mari în privința recoltelor și a veniturilor. Foto: Profimedia Images

Provincia Sichuan, acolo unde fabricile s-au închis săptămâna trecută, este un centru al producătorilor de semiconductori și de panouri solare. Raționalizarea energiei va lovi fabrici care aparțin unora dintre cele mai mari companii de electronice din lume, precum furnizorul Apple – Foxconn și Intel.

Provincia este epicentrul industriei de extracție a litiului, iar închiderea fabricilor va împinge costul acestei materii prime care este esențială pentru fabricarea bateriilor din mașinile electrice.

Germania „va avea nevoie de un miracol economic” pentru a evita recesiunea

Germania are de-a face cu un Rin care seacă și cu o lipsă a muncitorilor calificați, în timp ce consumul de cărbune este la un nivel foarte ridicat.

„Este doar o chestiune de timp până când uzinele din industria chimică sau oțelăriile se vor închide, uleiurile minerale și materialele de construcții nu vor mai ajunge la destinație sau transporturile de mare gabarit nu vor mai putea fi efectuate”, a spus Holger Lösch, director adjunct al Federației Industriilor Germane.

Nivelul scăzut al apei din Rin a dus la o scădere cu 0,3% a economiei germane în 2018, însă problemele atunci nu au apărut decât în luna septembrie. De data aceasta, PIB-ul Germaniei ar putea scădea cu cel puțin 0,5% în a doua parte a anului.

Rin Germania secetă
Nivelul scăzut al apei din Rin a dus la o scădere cu 0,3% a economiei germane în 2018, iar în a doua parte a anului acesta PIB-ul Germaniei ar putea scădea cu cel puțin 0,5%. Foto: Profimedia Images

Șeful macro la nivel global al ING a spus că Germania „va avea nevoie de un miracol economic” pentru a evita căderea în recesiune în următoarele luni.

În SUA, aproape trei sferturi dintre fermierii americani spun că seceta de anul acesta le afectează culturile și că au suferit pierderi mari în privința recoltelor și a veniturilor.

În California, un stat cu mulți pomi fructiferi și nuci, jumătate dintre fermieri au spus că au fost nevoiți să îndepărteze pomii și culturile multianuale din cauza secetei, ceea ce le va afecta veniturile pe viitor.

Fără investiții semnificative pentru îmbunătățirea infrastructurii, costurile vor continua să crească, a avertizat și Ward, iar impactul lor s-ar putea să nu fie unul gradual.

„Există semne că aceste episoade caniculare nu doar că devin ceva mai intense și frecvente cu timpul”, a spus Ward. „Se întâmplă într-un mod non-gradual, iar asta înseamnă că va fi mai dificil să ne adaptăm.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”