Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după Comitetul Naţional Tripartit pentru Dialog Social de joi, că proiectul de buget pentru acest an este „unul prudent” și care are în vedere o creștere economică de 2,5%. Șeful Executivului a adăugat că este estimată o creștere cu 6,1% a salariului mediu. De asemenea, ministrul Finanțelor Tanczos Barna a anunțat că ne vom încadra în ținta de deficit de 7% din PIB, așa cum este asumat și prin Planul fiscal al României.
ACTUALIZARE 19:20 Premierul Marcel Ciolacu a declarat că probabil sâmbătă va avea loc şedinţa de Guvern în care va fi aprobat bugetul pe anul 2025, iar joi seară proiectul de buget urmează să fie pus în transparenţă, transmite Agerpres.
„O să avem şedinţa de Guvern cred că sâmbătă. În seara aceasta domnul ministru de Finanţe doreşte să îl pună în transparenţă. E un buget echilibrat, normal că ne-am învăţat lecţiile în ceea ce priveşte cheltuielile, dar este un buget care respectă acelaşi nivel de investiţii, pentru că noi avem, după cum ştiţi, 2025 - 2026 cele mai multe investiţii prin PNRR. Sunt discuţii că se va prelungi PNRR, dar până acum nu există o astfel de decizie”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului.
El a menţionat că pentru ajutoarele destinate pensionarilor există o anvelopă de 2 miliarde de lei.
„Este o anvelopă de 2 miliarde, urmează după aprobarea bugetului, cu ministrul Muncii, să facem exact calculele şi proiecţia. Important este că avem anvelopă, ea este de 2 miliarde de lei”, a spus premierul.
Întrebat când vor fi acordate aceste ajutoare, Ciolacu a spus: „Vedem execuţia şi a rămas că stăm de vorbă la rectificarea din august, dacă putem continua”.
--știrea inițială--
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Investițiile și protejarea puterii de cumpărare a românilor sunt coordonatele principale ale bugetului pentru acest an. Proiectul de buget pentru 2025 este unul prudent, care are în vedere o estimare de creștere economică de 2,5%, bazată pe investiții, agricultură, construcții, servicii și creșterea industrială. În același timp, suntem preocupați de protejarea puterii de cumpărare și de calitatea vieții oamenilor. Estimăm o creștere a salariului mediu cu 6,1%, un procent ce depășește rata prognozată a inflației, majorarea numărului de angajați, dar și menținerea unor forme de sprijin pentru pensionari și pentru plata facturilor la energie de către persoanele cu venituri mici”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu partenerii sociali, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.
Ministrul Finanțelor: Ne vom încadra în ținta de deficit de 7% din PIB
Viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor Tánczos Barna a prezentat, la consultările de joi, proiectul bugetului pentru anul în curs.
„Este un buget cumpătat și realist, care va asigura stabilitatea macroeconomică și va consolida sustenabilitatea finanțelor țării. Ne vom încadra în ținta de deficit de 7% din PIB, așa cum este asumat și prin Planul fiscal al României. Vom menține un ritm susținut al investițiilor și vom continuarea susținerea unor programe cunoscute precum Construct Plus, Anghel Saligny, PNDL, Startup Nation. Este prima dată când Ministerul Finanțelor vine cu repartizarea sumelor pentru unitățile administrativ-teritoriale pe baza datelor recensământului”, a afirmat Tanczos Barna.
Investiții de peste 5,5 miliar euro, în 2024 și 2025, în domeniul agriculturii, spune Florin Barbu
În acest context, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Florin Barbu a punctat faptul că investițiile din domeniul agriculturii vor continua să fie susținute de Guvern, peste 5,5 miliarde de euro fiind bugetate în 2024 și 2025 pentru proiecte de investiții.
În cadrul consultărilor au mai fost abordate teme precum controlul cheltuielilor bugetare, reforma administrativă, sprijinirea pensionarilor cu venituri mici, menținerea măsurilor de sprijin pentru plata facturilor la energie pentru populația cu venituri mici, menținerea unor scheme și mecanisme de ajutor de stat pentru susținerea sectoarelor economice.
Discuții despre efectele ordonanței de urgență „trenuleț”
De asemenea, au fost discutate despre efectele punerii în aplicare a ordonanței de urgență 156 din 30 decembrie 2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.
În acest context, premierul a menționat că legea de aprobare a acestui act normativ, care urmează să fie analizată și adoptată în Parlament, va include unele soluții legislative rezultate ca urmare a consultărilor Guvernului cu reprezentanții sindicatelor.
În concluzie, promovarea bugetului de stat pentru anul 2025 în parametrii care să asigure stabilitatea macroeconomică, un ritm susținut de investiții și protejarea veniturilor oamenilor este avută în vedere de premierul Ciolacu și de Executiv.
Editor : Ana Petrescu