Modul în care și-au redactat o serie de instituții publice rapoartele contabile, cu respectarea normelor Curții și fără abateri de la legalitate, a fost apreciat în raportul Curții de Conturi pe anul 2011, dat azi publicității.
„În cazul unor instituții și autorități publice este relevant faptul că pe parcursul ultimilor trei ani, situațiile financiare au înregistrat în mod progresiv o acuratețe îmbunătățită, ca urmare a măsurilor dispuse prin decizii și a recomandărilor Curții de Conturi, concomitent cu disponibilitatea acestor autorități de a le pune în aplicare”, se menționează în raportul Curții de Conturi.
„În acest context, cu toate că auditul financiar pentru anul 2011 a scos în evidență unele disfuncționalități cu incidență asupra modului în care au fost respectate prevederile legale în activitatea financiar-contabilă, adesea, în majoritatea cazurilor, fie au fost înlăturate în timpul acțiunii, fie au avut un grad de semnficație redus”, arată documentul oficial.
Pentru meritele acestor autorități publice, Curtea de Conturi a exprimat „opinii fără rezerve” și a emis certificate de conformitate.
Administrația Prezindențială, Senatul României, Camera Deputaților, Consiliul Concurenței, Curtea Constituțională, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Informații Externe, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat sunt ordonatorii de credite pentru care a fost emisă o opine fără rezerve.
Aceeași mențiune este emisă și pentru șapte ordonatori secundari sau terțiari de credite: Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, Academia Oamenilor de Știință din România, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Inspectoratul de Stat în Construcții, Casa de Pensii Sectorială a SRI, unitățile militare UM 0192 și UM 0318 și Spitalul Clinic Căi Ferate Iași.
La polul opus, raportul Curţii de Conturi scoate la iveală cheltuieli ilegale de sute de milioane de euro în instituţiile publice, printre care Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Secretariatul General al Guvernului şi Institutul Naţional de Statistică.