La cinci ani după uraganul stârnit pe Wall Street, pericole precum Lehman Brothers pândesc din spatele zidurilor. Chiar oameni din vârtejul evenimentelor vor ca pericolele să existe, pentru că ele înseamnă portiţe către profitabilitate ridicată.
„Următoarea mare criză va fi diferită de cea declanşată acum cinci ani. Ar putea izbucni în marile ţări emergente, ca India sau China, ori ar putea porni de la un faliment naţional în Statele Unite. Sau ar putea apărea din lumea opacă a instrumentelor financiare derivate”, notează USA Today. Acestea au fost cele care, prin diverse specimene, au generat criza în urmă cu cinci ani. Ele înfloresc şi acum pentru că sunt extrem de profitabile.
Wall Street-ul pare să fi uitat repede zilele negre din septembrie 2008 şi tot ce a urmat, dar problemele majore au rămas. Fondurile de investiţii sunt acum ceva mai sigure decât acum cinci ani, dar poate fi doar o iluzie. O soluţie ar fi ca valoarea acestor fonduri să scadă şi să crească în funcţie de portofoliile pe care le deţin. Desigur, ideea nu este bine primită de industrie, iar discuţiile această temă sunt amânate la nivelul Comisiei americane de Valori Mobiliare şi Burse.
Soliditatea reconstrucţiei post-Lehman Brothers este pusă în pericol şi de instrumentele derivate, acele produse financiare riscante pe care miliardarul Warren Buffett le-a numit cândva „arme financiare de distrugere în masă”. Când Congresul american a căutat modalităţi de transparentizare a tranzacţiilor cu aceste instrumente, Wall Street-ul s-a eschivat. Acum, aceste instrumente, care în 2008 aproape că au dus sistemul financiar la groapă, sunt la fel de periculoase.
Celebrele companii ipotecare Fannie Mae şi Freedie Mac sunt şi mai puternice decât înainte de criză. Deţin aproape întreaga piaţă de ipoteci din Statele Unite, deşi în urmă cu cinci ani au fost pe punctul de a sucomba sub presiunea creditelor date fără discernământ.
Şi agenţiile de rating al creditelor au rămas în mare parte neschimbate, în ciuda conflictelor de interese pe baza cărora funcţionează. Practic, agenţiile de rating precum Standard & Poors sau Moody's sunt plătite de guvernele şi companiile pe care le evaluează.
La cinci ani de la criză, contribuabilii americani încă mai plătesc factura pentru salvarea băncilor. Dar al şaselea an ar putea să le aducă primul profit, potrivit CNN Money. Până acum, Trezoreria şi Rezerva Federală au recuperat 670 de miliarde de dolari din banii cu care a salvat băncile şi companiile în 2008. Mai sunt de adunat 30 de miliarde de dolari. Majoritatea banilor s-au întors în tezaurul Statelor Unite prin vânzări de acţiuni sau sub formă de plăţi din vânzarea de active sau din încasări de dividende.
Business Club