China deschide cel mai controlat domeniu al economiei sale: sistemul financiar. În 2014 vor fi deschise până la cinci bănci private, au anunţat autorităţile de la Beijing, într-un proiect pilot. Dacă lucrurile merg bine, atunci supapa va fi deschisă mai mult. Sau nu, dacă pentru statul chinez ar fi prea mult să piardă o parte din controlul strict asupra economiei. Este un pas îndrăzneţ, iar un sistem financiar privat, dacă ar fi lăsat să se dezvolte organic, ar putea însemna o liberalizare care să dea o lovitură dură sistemului comunist.
Viitoarele instituţii financiare private vor avea un teren de joacă limitat. Controlul va fi strict, reglementările dure, iar licenţele de funcţionare bine determinate. Este totuşi un pas înainte pe care Beijingul este nevoit să îl facă. Experţii spun că dezvoltarea sectorului financiar poate fi debuşeul de creştere pentru economia care dă semne de încetinire.
Sistemul financiar chinez este dominat de băncile de stat, care creditează companiile tot de stat, în timp ce întreprinzătorii privaţi duc o acută lipsă de finanţare. Iar un pas şi mai mare ar putea fi făcut dacă Beijingul va relaxa şi regulile în privinţa intrării băncilor străine. Deocamdată însă, Banca Populară a Chinei a anunţat doar că are în vedere schimbări, fără a avansa informaţii mai concrete. Băncile private ar apărea după câteva noi măsuri de relaxare a domeniului financiar.
Recent, autorităţile au decis să permită instituţiilor financiare să facă tranzacţii între ele cu certificate de depozit, iar piaţa să fie liberă. Este un lucru important în sistemul financiar chinez, strict reglementat în privinţa dobânzilor, plafonate, sau a regulilor după care se fac tranzacţiile.
Însă regulile au fost ocolite de multe ori. În China a ajuns o problemă greu de gestionat aşa-numitul „sistem bancar fantomă”. Este vorba de diverşi intermediari care nu sunt supuşi regulilor, dar care pot accesa credite pe care le dau mai departe. Pe acest sistem, autorităţile locale din China s-au împrumutat masiv, cu toate că legal nu au voie să ia credite. După 2008 sistemul paralel de creditare a luat amploare, cu acordul tacit al autorităţilor centrale, şi în acest moment s-a ajuns la supraîndatorare. Băncile fantomă au ajutat economia, dar pentru că sistemul nu a fost controlat, s-a întins prea mult şi riscă să facă victime printre băncile reale de la care au luat iniţial banii.
Nevoia unor bănci private care să crediteze privaţi era aşadar naturală în acest moment de dezvoltare a ţării. 75% din noile locuri de muncă sunt create în sectorul privat - deci un acces facil la credite s-ar putea traduce chiar printr-o creştere a nivelului de trai în China. Întreprinderile mici şi mijlocii chineze contribuie cu 60% la PIB-ul ţării, iar sistemul privat trebuie să crească pentru că cel de stat trebuie să se cureţe.
Pe fondul supraîndatorării autorităţilor locale şi marilor corporaţii de stat, guvernul de la Beijing pregăteşte măsuri de austeritate, ceea ce ar putea însemna reduceri de producţie în unele sectoare. Deja analiştii susţin că vor fi loviţi producătorii de panouri solare şi cei de oţel, activităţi tip „zombie” care au fost păstrate pe linia de plutire doar de creditele ieftine şi de producţii pe stoc.
Business Club