Premierul Dacian Cioloş le-a spus, joi, reprezentanţilor Uzinelor Dacia, la finalul vizitei pe care a făcut-o la Mioveni, că proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu ”rămâne în priorităţile” Guvernului, precizând că obiectivul Executivului este finalizarea studiul de fezabilitate care anterior a fost gândit şi licitat într-un mod defectuos, potrivit News.ro.
”Am discutat un subiect care e întotdeauna pe agenda discuţiilor cu industria auto din România, problema infrastructurii (...) Şi conducerea Uzinei Dacia, dar şi muncitorii, sindicatele sunt direct interesaţi de avansarea proiectului autostrăzii Piteşti-Sibiu. Am confirmat conducerii Uzinei că acest proiect rămâne în priorităţile pe care le avem în ceea ce priveşte construcţia de autostrăzi, avem şi finanţarea. Obiectivul nostru este să finalizăm studiul de fezabilitate care, după cum ştiţi, din cauza modului defectuos cum el a fost gândit şi licitat de la început, a trebuit să prelungim contractul pentru finalizarea lui”, a spus Dacian Cioloș oficialilor Dacia.
Potrivit lui obiectivul Guvernului este ca până la sfârşitul anului să existe ”un studiu de fezabilitate bun şi consistent” care să ne permită apoi un proiect tehnic şi construcţia autostrăzii, în aşa încât să putem să menţinem calendarul pe care îl avem în Masterplanul de transporturi”.
Totodată, prim-ministrul a afirmat că proiectul de autostradă ”va fi şi parte a legii centenarului care va avea o componentă de infrastructură prioritară pentru români”.
Premierul a mai spus că proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu va fi şi parte din legea centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
"Acest proiect de autostradă va fi şi parte a legii centenarului, care va avea o componentă de infrastructură prioritară pentru România dedicată centenarului. Legea centenarului va sublinia nu doar prioritatea acestor proiecte, dar şi un cadru instituţional, administrativ, care să permită accelerarea acestor proiecte de investiţii. Deci, din acest punct de vedere, întrebarea care se pune nu mai este dacă autostrada Piteşti-Sibiu va fi construită, ci cât de repede vom reuşi să finalizăm acest proiect, care este o prioritate", a afirmat Cioloş.
Contractul de reactualizare a studiului de fezabilitate a fost atribuit asocierii italo-române Spea Ingegneria Europea – Tecnic Consulting Engineering în vara anului trecut și avea o durată de 12 luni. Din cauza proastei calități a documentației realizate și a nemulțumirilor formulate de entități apropiate Comisiei Europene, privitoare la conținutul documentației, contractul a trebuit prelungit.