Bucureştiul este o piaţă imobiliară a extremelor. Capitala este întinsă pe o suprafaţă foarte mare, iar la orele de vârf traficul intens îngreunează călătoriile dintr-un cartier în altul. Prin urmare contează foarte mult unde este poziţionată locuinţa. Mai ales că sunt şi diferenţe arhitecturale mari între zone diferite ale oraşului.
Iar Kiseleff-Aviatorilor este cel mai scump cartier din România, arată datele imobiliare.ro. Apartamentele costă acolo 2.739 de euro pe metru pătrat. Ceea ce înseamnă că un apartament cu două camere, de 60 de metri pătraţi poate fi cumpărat cu aproape 165.000 de euro. Este o zonă aerisită, cu bulevarde largi, multă verdeaţă şi clădiri mai puţin aglomertate. Şi are şi acces la metrou.
În Kiseleff, apartamentele costă de câteva ori mai mult decât în oraşele din provincie. În Cluj, cele mai scumpe apartamente, de peste 1300 de euro pe mentru pătrat sunt în cartierul Central. Iar în cel mai scump cartier din Iaşi metrul pătrat costă 1.241 de euro.
În Braşov şi Timişoara cele mai scumpe cartiere sunt de de aproape 3 ori mai ieftine decât cele de acelaşi rang din Bucureşti. Iar Capitala are nu una, ci trei zone cu apartamente de peste 2.000 de euro pe metrul pătrat. Acest prag este depăşit şi în zona Herăstrău, şi în cartierul Dorobanţi-Floreasca. Toate sunt cartiere din jumătatea nordică a oraşului, apropiate atât de noul pol corporatist din Pipera cât şi de zonele de distracţie din centrul Bucureştiului.
Şi totuşi, dacă este făcută media preţurilor din toate cartierele, Clujul este mai scump decât Capitala. Asta din cauză că în provincie, pieţele imobiliare sunt mult mai omogene în vreme ce în Bucureşti, diferenţele de preţ de la un cartier la altul sunt foarte mari. Situaţie explicabilă prin dimensiunea oraşului. Timişoara este de aproape două ori mai mic ca suprafaţă decât Bucureşti.
În vreme ce Kiseleff este cel mai scump cartier din ţară, Rahova este unul dintre cele mai ieftine cartiere din marile oraşe. Doar zona Galata din Iaşi este mai ieftină, în vreme ce în Cluj chiar şi în cel mai ieftin cartier, Mănăştur, apartamentele costă peste 1.000 de euro pe metru pătrat. De altfel, în toate marile oraşe de provincie, diferenţele între zonele cu cele mai mari şi cele mai mici preţuri sunt de cel mult câteva sute de euro, în vreme ce în Bucureşti prăpastia este de mii de euro.
Dacă piaţa imobiliară este privită şi mai în detaliu exteremele se văd şi mai clar. În sudul Bucureştiului încă pot fi cumpărate apartamente pentru mai puţin de 50.000 de euro, iar în nord sunt penthouse-uri şi duplexuri care sar de un milion de euro.