FOTO Mediafax
Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de miercuri menţinerea dobânzii cheie la 1,75%, cel mai redus nivel istoric.
Totodată, BNR va continua politica de gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
Decizia CA a fost anticipată de analişti, pe fondul crizei din Grecia. Aceştia preconizează de altfel păstrarea dobânzii la 1,75% până la sfârşitul anului, în timp ce pentru anul viitor opiniile variază între o scădere la 1,5% şi o majorare la 2,5%.
Ei consideră că relaxarea politicii monetare ar putea continua în restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 6% în decembrie şi pentru pasivele în valută până la 12%.
De altfel, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat în urmă cu două săptămâni că BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an.
BNR a redus în mai dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%. Măsura a surprins analiştii, cei mai mulţi dintre aceştia anticipând menţinerea dobânzii de politică monetară la 2%.
Totodată, CA a hotărât îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte. Astfel, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) s-a redus de la 3,5% pe an la 3,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit s-a menţinut la 0,25%.