Lumea are cel mai mare număr de bogaţi pe care l-a avut vreodată, iar averea mondială a atins un nivel record. Faraonii, împăraţii romani sau regii din Evul Mediu nu au fost cei mai bogaţi oameni din istorie. Cei mai bogaţi oameni din istorie sunt vii, trăiesc acum, iar generaţiile viitoare vor fi şi mai bogate. Averile record au adus însă şi cea mai mare prăpastie din istorie între bogaţi şi săraci.
Averea mondială a crescut cu 14,6% anul trecut şi a ajuns la 152.000 de miliarde de dolari, arată datele analiştilor de la Boston Consulting Group. Aceştia nu sunt doar banii deţinuţi de bogaţii lumii, ci este averea cumulată a tututor locuitorilor Terrei. Odată cu averea mondială a crescut şi numărul milionarilor în dolari. Dacă în 2012 în întreaga lume erau 13,7 milioane de bogaţi, anul trecut numărul lor a ajuns la 16,3 milioane.
De la criza financiară din 2008, avuţia aflată în proprietate privată la nivel global a crescut cu 65%, sau 60.000 de miliarde de dolari, susţinută de revenirea burselor şi de recuperarea economiilor industrializate după instabilitatea cauzată de colapsul Lehman Brothers.
Numărul gospodăriilor de milionari reprezintă la nivel global 1,1% din total, în urcare de la 0,7% în 2007.
Statele Unite au cel mai ridicat număr de gospodării cu avere mai mare de 1.000.000 de dolari, respectiv 7,1 milioane. Cea mai ridicată densitate de milionari este înregistrată în Qatar, unde 175 din 1000 de gospodării se laudă cu o avere de peste 1 milion de dolari.
Creşterea burselor a ajutat economiile puternice să înregistreze un ritm de creştere similar cu cel al economiilor în curs de dezolvare. Astfel, Statele Unite şi Australia au consemnat rate de creştere a averii de peste 10%, în timp ce în Brazilia, una dintre marile economii emergente, ritmul a fost mai lent. China şi-a consolidat poziţia de a doua ţară la nivel global ca avuţie, după Statele Unite.
Averea privată din Statele Unite s-a situat la 46.000 de miliarde de dolari în 2013, de peste două ori mai mult faţă de China, cu 22.000 de miliarde de dolari. Poziţia a treia a fost ocupată de Japonia, cu 15.000 de miliarde de dolari, urmata de Marea Britanie, care este ţara europeană cu cea mai mare avere privată: 8000 de miliarde de dolari.
Business Club